Доступність посилання

ТОП новини

Президент Янукович не розуміє, що робить (світова преса)


Прага – Західна преса жорстко критикує поведінку Президента України Віктора Януковича, який, на думку впливових видань, своїми політичними діями «уподібнюється до типів з бандитськими, мстивими звичками, що керуються кодексами злочинного світу». Експерти також дивуються з того, що нібито прагматичний Віктор Янукович арештом свого політичного конкурента завдає собі більше шкоди, аніж користі, мотивуючи свої дії одним лише бажанням помсти. Спостерігачі також не виключають, що у зв’язку із нерозумінням Президентом Януковичем ймовірних наслідків судової справи проти Тимошенко для себе, таким же недалекоглядним може бути вирок цього суду із визнанням вини лідера «Батьківщини». Газети доходять висновку, що стосунки Москви і Києва, як показала зустріч президентів обох країн у Сочі, переходять у площину протистояння, котре може закінчитися новою газовою війною.

Впливовий лондонський часопис «Економіст» прямо характеризує судовий процес у справі Юлії Тимошенко в Печерському суді Києва та арешт підсудної як політично мотивовану помсту її головного політичного опонента – Президента Януковича. Це, на думку редакції часопису, було передбачуваним, бо тип людини, як Віктор Янукович, Президент України, – бандитський, мстивий, що керується кодексами злочинного світу. Видання вважає, що Юлія Тимошенко використала суд для перетворення його перед свідками судового переслідування у посміховище. «Економіст» також не виключає ймовірність визнання судом у Києві вини Тимошенко і ув’язнення її на 7-10 років, чим Янукович позбувається свого політичного конкурента на наступних виборах. Хоча, як зауважено тут, Янукович сам собі шкодить цією помстою, бо опитування громадян показують, що «пані Тимошенко, котра не є у жодному випадку ангелом і не користується довір’ям багатьох українців, не складає загрози пану Януковичу». Скоріше, навпаки, як пише «Економіст», арештом Тимошенко Янукович може породити собі серйознішого противника на виборах, бо «втратою такого корисного партнера, як Тимошенко, він об’єднує проти себе всю роздроблену дотепер опозицію». Видання з Лондона також вважає, що арештом Тимошенко Янукович перейшов межу, коли він, як виглядає, не розуміє, що робить, на відміну від Путіна, котрий добре знав, чому арештовував Ходорковського. Однак, як і в Росії, в Україні такі способи відплати означають, що мирні, правові шляхи переходу влади від одного лідера до другого стають все менш імовірними.

Польські аналітики із Варшавського Центру Східних досліджень вважають судове звинувачення на адресу Тимошенко плутаним і політичним, вони прогнозують, що процес цей може тривати з перервами аж до весни 2012 року, коли може з’явитися остаточний вирок суду. Разом з тим ці польські експерти губляться у здогадах, як влада Януковича може пом’якшити гостре невдоволення Заходу арештом і переслідуванням Тимошенко, хоча не виключають таких спробо Києва вже найближчим часом з метою врятувати переговори з Брюсселем щодо угоди про зону вільної торгівлі.

Французьке видання «Атлантіко» вважає, що судово-політична епопея в Києві «дуже сильно тхне газом» і триваючими мафіозно-владними оборудками в Києві та Москві. Тут згадано про такі одіозні постаті, як Семен Могилевич, який до сьогодні перебуває в міжнародному розшуку за важкі злочини, та близьких до нього соратників Президента Януковича – Дмитра Фірташа і Івана Фурсіна. Видання з Парижа також зауважує, що й Тимошенко «далеко не свята», яка «зібрала собі багатство у досить таки туманних умовах». Та все ж, як зауважено на сторінках «Атлантіко», Європа має виходити із загального критерію, що судовий процес над Тимошенко стосується політичного і демократичного майбутнього України, ключових енергетичних проблем, а також не менш важливих кримінальних проблем. Тому дипломатично покартати Київ у даному випадку явно не достатньо, наголошує французьке видання і закликає ЄС до суворих санкцій проти України.

Московське видання «Комерсант» вважає, що Україна також зайняла щодо Росії непоступливу позицію і це проявила зустріч президентів Януковича і Медведєва у Сочі в четвер. «Комерсант» цитує експертів, котрі не виключають подальшого загострення стосунків двох країн, аж до нової «газової війни» зимою 2012 року. Аналітики також прогнозують, що складна російсько-українська ситуація може заморозитися аж до завершення виборів в Україні, Росії і США, тобто до кінця 2012 року.

Американська «Вашингтон Пост» вважає, що продовженням переслідування Юлії Тимошенко Президент Янукович ризикує провалити переговори з ЄС та ізолювати себе у світі. Видання також попереджає: «Український лідер повинен зробити вибір між Європою і автократією; якщо він вибере останнє, українці навряд чи залишаться пасивними», – резюмує «Вашингтон пост».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG