Доступність посилання

ТОП новини

Президент Янукович застрягає в політичних суперечностях (світова преса)


Прага – Світові експерти вважають, що Президенту Віктору Януковичу у зв’язку з арештом його політичного суперника Юлії Тимошенко загрожують політичні, дипломатичні та економічні наслідки. Аналітики наголошують, що глава влади у Києві поставив себе відразу ж перед кількома проблемами і опинився перед наростанням політичного тиску, за яким зростає загроза чергової стратегічної здачі інтересів України. Особливо непокоїть багатьох спостерігачів наростаючий тиск Росії. Напередодні зустрічі Віктора Януковича в російському Сочі з російським президентом Дмитром Медведєвим експерти прогнозують подальше сповзання Києва у русло стратегічних, політичних та економічних інтересів Москви.

Американський аналітичний часопис «Форін Полісі» вважає, що намагання владою Януковича використати арешт лідера опозиції Юлії Тимошенко у кількох політичних та економічних цілях призведе лише до об’єднання проти режиму української опозиції та поразки на зовнішніх фронтах, як із Заходом, так і з Росією. «Вердикт суду над Тимошенко чимало людей в Україні та закордонних урядах, більшість із яких вбачає у ньому політичний підтекст, будуть розглядати як траєкторію влади Януковича», – йдеться в статті цього впливового американського видання. Аналітичний висновок статті такий, що влада в Києві «в’язне у політичних суперечностях», які нічого доброго правлячій нині силі в Україні не несуть.

Інше американське аналітичне видання – «Стратфор» – також вважає, що влада Януковича різко зменшила арештом Тимошенко можливості свого політичного маневру в світі і «наростання політичної ізоляції з боку Заходу» «ускладнює шанс» уникнення здачі стратегічних інтересів України на вимогу Росії. На тлі нових, незручних для себе політичних викликів, Президент Янукович, як зауважує «Стратфор», відправляється до Сочі, де російський президент продовжить свою відому вже енергетичну лінію Росії щодо України. Чим це загрожує українській владі? – чи не більше риторично запитує американський часопис.

Австрійська «Ді Прессе» наголошує, що своїм відгуком на арешт Юлії Тимошенко та атаку в Києві на газовий договір з Росією офіційна Москва попередила українську владу Януковича про ймовірність нової «газової війни» між Росією та Україною, від якої може знову постраждати Західна Європа.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що під час зустрічі в четвер, 11 серпня, в російському Сочі президента Росії Дмитра Медведєва і його українського колеги Віктора Януковича сторони розглядатимуть нові документи про посилення комфортності російського Чорноморського флоту в українському Севастополі та газові ціни для України. Однак, як вважає автор статті Тетяна Івженко та деякі українські експерти, підписання цих угод через арешт Тимошенко і суду над нею буде відкладено до осені. Експерти також вважають, що влада Януковича найближчим часом спробує «пом’якшити» невдоволення Заходу, котрий занепокоєний розвитком подій довкола Юлії Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG