Доступність посилання

ТОП новини

Погані економічні новини – тепер і з Німеччини


Фондовий трейдер дивиться на графік відображення діяльності на фондовій біржі
Фондовий трейдер дивиться на графік відображення діяльності на фондовій біржі

Прага – Список поганих економічних новин знову поповнився. Німецька економіка уповільнила своє зростання. У другому кварталі зростання практично зупинилося. Сповільнення найбільшої європейської економіки може загрожувати економічному зростанню Європи у час фінансових криз. Крім того, воно може додати ще один негативний чинник до всієї світової економіки.

Згідно з даними, які оприлюднили у вівторок, у період між квітнем і червнем німецька економіка виросла лише на 0,1 відсотка. Це здивувало багатьох, бо останнім часом німецька економіка демонструвала стійке і впевнене зростання. Німецьке статистичне бюро пояснює скорочення зростання економіки швидким зростанням імпорту.

Як говорить один із трейдерів на фондовому ринку, Олівер Рот, ця інформація застала багатьох зненацька, що призвело до падіння цін на європейські акції.

«Нас здивувала слабкість показників німецької економіки, – каже він. – Уже раніше деякі інвестори були занепокоєні щодо світової економіки, але очікували, що принаймні в Німеччині буде добрий рік. Ці новини вплинули на ринок».

Індекс франкфуртської біржі DAX втратив майже 2,5 відсотка, понад два відсотки втратила паризька біржа, дещо менше лондонська. Послабився і курс євро до головних валют, передусім до долара і швейцарського франка.

Одночасно практично зупинилося зростання французької економіки у другому кварталі, після того, як зростання становило менше одного відсотка в першому кварталі. Це не могло не вплинути на дані по всій єврозоні, що складається із 17 країн, де зростання стало ледь помітним, на рівні 0,2 десятих відсотка.

Французький президент Ніколя Саркозі та канцлер Німеччини Анґела Меркель, Париж, 16 серпня 2011 року
Саркозі і Меркель зустрілися, щоб намітити шляхи виходу з кризи

Ці цифри стали ще однією темою на зустрічі французького президента Ніколя Саркозі та канцлера Німеччини Анґели Меркель. Мета їхньої зустрічі, що розпочалася в другій половині дня, – намітити шляхи виходу з фінансової кризи, яка охопила чи загрожує охопити багато європейських країн. Очікувалося, що під час зустрічі лідери двох найбільших європейських країн намітять створення кращого механізму керівництва єврозоною.

Проте ринки налаштовані скептично. Там кажуть, що вирішити проблему вдасться ще нескоро.

Німеччина категорично проти ідеї випуску спільних європейських облігацій, які б дозволили членам єврозони робити запозичення за низькими цінами. Бо німці побоюються, що таким чином країни з меншою фінансовою дисципліною будуть спиратися на високий кредитний рейтинг Німеччини, чим піднімуть ціни для Берліна, але нічого не буде зроблено для налагодження фінансової дисципліни у таких країнах як Греція чи Португалія.

Матеріал підготували Марія Щур і Farangis Najibullah
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG