Доступність посилання

ТОП новини

Парламент зробив крок до можливого звільнення Тимошенко і Луценка


Юрій Луценко і Юлія Тимошенко, Київ, червень 2011 року
Юрій Луценко і Юлія Тимошенко, Київ, червень 2011 року

Київ – Верховна Рада у четвер ухвалила в першому читанні президентський законопроект про гуманізацію покарань за окремими статтями Кримінального кодексу. За наполяганням опозиції, профільному парламентському комітету доручено розглянути до другого читання можливості щодо декриміналізації статей, за якими звинувачують Юлію Тимошенко і Юрія Луценка.

Президентський законопроект передбачає декриміналізацію лише господарських злочинів, тоді як опозиція наполягає на виведенні з-під кримінальної відповідальності злочинів, що підпадають під дію 364-ї та 365 статей Кримінального кодексу, за якими, зокрема, судять екс-прем’єра Юлію Тимошенко та екс-голову МВС Юрія Луценка. Ці статті не увійшли до проекту закону з політичних причин, вважає депутат від БЮТ Юрій Прокопчук.

«Політична стаття 365-та абсолютно випала з цього масиву, бо вона стосується політичних лідерів опозиції, а саме Юлії Тимошенко та Юрія Луценка», – заявив Прокопчук.

Утім, до початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів погоджувальну нараду керівників фракції, після якої заявив, що опозиція та більшість знайшли можливий варіант компромісу щодо порядку розгляду президентського законопроекту.

«Прийняти цей законопроект за основу, але у постанові зафіксувати й ту думку, що доручити комітету при підготовці до другого читання внести і ту пропозицію щодо вилучення із відповідного законодавства статті 365», – сказав Литвин.

Поправки про декриміналізацію ухвалять вже після вироку Тимошенко?

Президентський законопроект розглядали у четвер останнім, під закриття пленарного засідання. Під час обговорення документа голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат із фракції БЮТ-«Батьківщина» Віктор Швець вже офіційно запропонував до голосування компромісний варіант.

«А я пропоную, щоб ми внесли доповнення відносно декриміналізації. Щоб у постанову ми додали один пункт: доручити комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вивчити можливість щодо декриміналізації службових злочинів. Я вважаю, що це було б абсолютно справедливо і правильно», – наголосив Швець.

За ухвалення президентського законопроекту за основу, разом із дорученням профільному комітету, проголосували 278 депутатів. Відтак, до другого читання будуть запропоновані поправки що стосуватимуться статей Кримінального кодексу за якими звинувачують опозиційних лідерів. Чи проголосує за такі пропозиції провладна більшість, залежатиме від змісту самих поправок, вважає представник Президента у Верховній Раді, депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко. Водночас, за його словами, розгляд документа у другому читанні може відбутися вже наступного пленарного тижня, тобто після 18 жовтня.

«Я цього не виключаю. Я припускаю, але не стверджую. Суспільна увага велика, тож я можу говорити про поправки, але, напевно, їх буде не настільки багато, щоб нам знадобилося 2 тижні. Можливо буде скорочена процедура», – сказав Мірошниченко.

Засідання у справі Юлії Тимошенко призначено на 11 жовтня. Очікується, що в цей день їй буде оголошено вирок. Суд над Юрієм Луценком перебуває на стадії допиту свідків.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG