Доступність посилання

ТОП новини

Літературного Нобеля здобув шведський поет


Прага – Нобелівську премію з літератури цього року отримав 80-літній шведський поет Тумас Транстрьомер. В Україні вже почали готувати збірку його перекладів.

Новину оголосив у Стокгольмі постійний секретар шведської академії Петер Енґлунд. «Нобелівської премією з літератури 2011 року нагороджується шведський поет Тумас Транстрьомер, який через насичені образи, що просвічуються, дає нам свіже сприйняття дійсності», – урочисто промовив Енґлунд.

Нобелівський лауреат народився у квітні 1931 року у Стокгольмі. Тумас Транстрьомер вивчав психологію, а потім працював з неповнолітніми правопорушниками. Найвідоміший шведський поет у 1990 році пережив інсульт і втратив мовлення.

Транстрьомера вже давно вважали кандидатом на Нобелівську премію, але його донька, Пола, сказала журналістам у Стокгольмі, що приємно здивована. «Я вражена. В це важко повірити. Я б ніколи не здогадалася!» – зауважила вона.

Тумас Транстрьомер автор 12 книг, його вірші переклали понад 50 мовами. Свою першу збірку поезій він видав, коли йому було 23 роки. У своїх творах він торкається таких тем, як смерть, пам’ять і природа.

В Україні Тумаса Транстьомера перекладає, зокрема скандинавіст Лев Грицюк, який вивчав шведську в Львівському університеті. Грицюк розповів Радіо Свобода, що відразу після рішення Нобелівського комітету почав отримувати замовлення на переклади. «Досі в Україні не було книжки його перекладів, але сподіваюся, що до кінця наступного року щось вийде», – зауважив перекладач.

«Сонце заходить. Наші тіні велетні. Скоро тінь усе», – це одна із хайку (жанр японської поезії) шведського поета.

У грудні Тумас Транстрьомер отримає майже півтора мільйона доларів. Минулого року літературного Нобеля здобув перуанський прозаїк Маріо Варгас Льйоса.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG