Доступність посилання

ТОП новини

Забужко хоче знати, де гроші Тимошенко


Прага – Українське суспільство не має достатньо достовірної інформації про суд над Юлією Тимошенко, заявила Радіо Свобода письменниця Оксана Забужко. Так вона оцінила вирок Печерського районного суду Києва, який засудив колишнього українського прем’єра до 7 років ув’язнення за перевищення службових повноважень і наказав відшкодувати півтора мільярда гривень. Протистояння під стінами суду письменниця називає «московським сценарієм».

«Ви знаєте, справа в тому, що головна проблема з цілим цим судом, я не можу сказати, що дуже уважно за ним стежила, але біда, як на мене, в тому, що ми якраз дуже погано, я маю на увазі українську аудиторію, знаємо і розуміємо, що там насправді відбувається. Тому замість коментаря я би радше озвучила своє головне питання до цього суду. Австрійська газета Der Standart, коли тільки почався судовий процес (а Der Standart це не «жовта» преса, а дуже солідне видання), опублікувала інформацію, що в Україні судять колишнього Прем’єр-міністра і заморожені її рахунки на суму один мільярд 45 мільйонів євро. Українська аудиторія ніколи не чула цих цифр. Відповідно, у мене виникає запитання до суду (до всієї інформаційної складової цього процесу, який відбувався у такому напущеному з усіх сторін, і не визначиш, хто більше старався, інформаційному тумані), питання просте і цинічне, а «где деньги, Зин?» – зауважила Оксана Забужко. Вона дивується, чому європейський читач отримує одну інформацію, а український – іншу, та хто «нами маніпулює».

Радіо Свобода передивилося червневу публікацію австрійської газети.

Насправді там йдеться про суму на порядки меншу – про заморожені активи Тимошенко, що дорівнюють одному мільйону 450 тисячам євро. Все одно, гроші немалі для українського політика, який декларує набагато менші доходи. Запитання Оксани Забужко Радіо Свобода переадресувало адвокатові Юлії Тимошенко Олександрові Плахотнюку.

«Наскільки я пам’ятаю з матеріалів справи – там про такі суми не йшлося взагалі. Накладався арешт на майно, по-моєму, на квартиру однокімнатну, і в будь-якому разі, про таку суму, навіть про порядок таких сум мова не йшла, – зазначив адвокат.

«Опозиції в Україні немає»

Тим часом деякі соратники Юлії Тимошенко вважають, що ніякого вироку колишньому прем’єрові не було б, так само як і тривалого попереднього ув’язнення, якби на минулих президентських виборах в Україні не звучало закликів голосувати «проти всіх». Оксана Забужко такі припущення рішуче спростовує.

«Це настільки вже заяложений політтехнологічний прийом, що, бігме, не варто його повторювати, – каже вона. – Залиште в спокої ось цих самих, котрі голосували проти всіх, тому що якраз оця категорія населення, до якої і я маю честь належати, і яка власне за останні два роки зросла за останніми рейтингами до 25 відсотків, це є ті люди, які абсолютно виразно подають нинішній владі (а під владою, давайте не гратися в гру влада-опозиція, ніякої опозиції немає і вона себе не виявила нічим за ці самі роки після президентських виборів, це конкурентна боротьба в межах одного і того самого олігархічного клану), оця сама група, котра голосувала проти всіх, подає українському олігархату чіткий, недвозначний запит на зміну системи і на нову владу – це громадянський протест».

«Перекрикування двох мегафонів» – московська схема

Письменниця називає протистояння прихильників та опонентів Юлії Тимошенко під Печерським судом російською політтехнологією.

«Я абсолютно і категорично проти загнати ментальність українців в ось ту самоборотьбу перекрикування двох мегафонів під Печерських судом, «ти за белых или за красных». Тому що це є абсолютна московська політтехнологія, абсолютне дублювання ось цієї самої схеми «карликова влада, карликова опозиція». І поки Україна не зламає цю схему, говорити про справді оновлення політичної системи в країні не доводитиметься. Тому давайте дивитися вперед, а не назад», – радить письменниця.

Оксану Забужко також обурив шум під стінами Печерського суду. «Той дикий гуркіт і галас, який там стоїть, і в якому три місяці живуть українські громадяни, і які матимуть дуже серйозні проблеми зі слухом – ось це є реальне порушення прав людини і ні одна сторона про це не дбає і ніхто не подає в суд за покалічені вуха всіх тих людей, які там живуть і працюють», – зауважила письменниця.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG