Доступність посилання

ТОП новини

Долю апеляції Тимошенко вирішуватиме Янукович – експерт


Юлія Тимошенко та її адвокат Сергій Власенко, Київ, червень 2011 року
Юлія Тимошенко та її адвокат Сергій Власенко, Київ, червень 2011 року

Київ – Захисники Юлії Тимошенко не сподіваються на її виправдання в Апеляційному суді Києва. Про це у вівторок заявив адвокат колишнього прем’єра, парламентарій від БЮТ Сергій Власенко. За його словами, на суддів Апеляційного суду тиснуть з метою, щоб залишити вирок Тимошенко без змін. Сам розгляд справи Апеляційним судом, за оцінкою Власенка, може тривати від місяця до трьох, але може і затягнутися.

Апеляція на рішення Печерського суду Києва, яким колишнього Прем’єр-міністра 11 жовтня було визнано винною у перевищенні влади і засуджено до 7 років позбавлення волі, може переконати колегію суддів у неадекватності вироку, заявив Радіо Свобода адвокат Юлії Тимошенко Микола Сірий.

«Перша позиція стосується того, що дії Прем’єр-міністра є політичними і за ці дії вона не може нести кримінальну відповідальність. Позиція друга у тому, що стаття Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за перевищення влади, застосована неправильно – у діях Тимошенко не було умислу злочинного, не було перевищення повноважень», – заявив адвокат.

Крім того, за словами Миколи Сірого, під час розслідування «газової справи» проти Тимошенко та протягом її судового розгляду було допущено безліч порушень і Кримінально-процесуального кодексу, і Конституції України.

Влада й далі спростовує наявність політичної складової у справі Тимошенко

Втім, заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя, депутат від Партії регіонів Валерій Бондик каже, що приводів сумніватися у справедливості вироку, винесеного Юлії Тимошенко, немає, як немає у цій справі і політичної складової.

«Теза щодо політичної відповідальності не відповідає дійсності і не витримує жодної критики. Тому що адвокати суперечать самі собі. Адже, якщо б це було так, то навіщо б вони подавали апеляцію? Статті які зазначені? Там же не зазначено – переслідування політичного діяча, є така стаття у Кримінальному кодексі, не зазначено! Тоді про що мова йде? Там зазначена стаття про посадовий злочин. Є вирок – є апеляція і воно все навколо статті про посадові злочини», – наголосив Бондик у коментарі для Радіо Свобода.

Залежить від того, яке рішення ухвалить Президент ­– Гарань

Остаточне рішення у справі Тимошенко залежатиме не від її змісту і не від змісту апеляції, зазначив у розмові з Радіо Свобода професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. Він також припускає, що небагато залежить і від суддів Апеляційного суду Києва.

«Залежить від того, яке рішення прийме Президент. Якщо він вирішить іти на конфронтацію з Європою, тоді буде продовжена така жорстка лінія. Хоча мені здається, що може бути й інший варіант. Скажімо, компроміс із Європейським Союзом: все-таки випустити Тимошенко, але при цьому відправити цю справу на дорозслідування. Плюс почалися нові справи. Тоді б Янукович міг би використовувати ці справи, як елемент тиску на Тимошенко, як елемент її дискредитації», – сказав Гарань.

Тим часом Юлію Тимошенко, яка перебуває у слідчому ізоляторі, почали допитувати у поновленій Службою безпеки України справі про борги корпорації «Єдині енергетичні системи». Слідство звинувачує Тимошенко у спробі перевести борг корпорації перед Міноборони Росії на держбюджет України. За словами Сергія Власенка, під час першого допиту Тимошенко зазначила, що ані за часів її керівництва корпорацією, ані після цього ніяких державних гарантій під зобов’язання ЄЕСУ не видавалося.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG