Доступність посилання

ТОП новини

Придніпров’я: правозахист без правозахисників


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині з порушеннями сформували новий склад Громадської ради при ГУ МВС України в області, заявляють лідери правозахисних організацій. До складу органу, який має стежити за дотриманням прав людини в органах міліції і місцях позбавлення волі, не увійшло жодного правозахисника, тільки представники міліції та люди, близькі до влади, зазначають правозахисники. У міліції всі звинувачення відкидають.

Громадські ради при обласних управліннях міліції з’явились 2005 року, згідно з наказом тодішнього профільного міністра Юрія Луценка. Офіційно їх задекларували як консультативно-дорадчі органи, головною метою був громадський контроль за дотриманням прав людини та діяльністю правоохоронців.

На Дніпропетровщині така рада діяла до початку нинішнього року. Правозахисниця Галина Кучеренко, яка до неї входила, зазначає: орган був справді дієвим, семеро правозахисників-членів ради розслідувати факти порушення прав людини, оперативно реагували на свавілля в органах міліції та місцях позбавлення волі, виїздили на виклики громадян, чиї права порушувались.

Галина Кучеренко каже, що «номери телефонів членів громадської ради були у всіх районних відділках міліції, і затримані могли телефонувати навіть вночі».

«Міліція дбає, щоб їй ніхто не заважав»

З нинішнього року за наказом нового міністра МВС громадську раду на Дніпропетровщині, як і в інших регіонах, ліквідували. Коли ж більш ніж через півроку об’єднання, за наказом міністра, відновили, до нового складу органу в області не потрапив жоден із колишніх членів-правозахисників.

У новому складі, окрім семи представників керівництва ГУМВС, є п’ятеро осіб, так чи інакше пов’язаних із правоохоронними органами, і четверо, що представляють провладні ЗМІ, зазначає правозахисник, координатор громадської організації «ГРАД» Василь Сухов. За його словами, більшість у раді складають люди, далекі від сфери правозахисту.

«Цілий місяць вони тримали в секреті цю інформацію. І тільки тоді, коли ми здійняли галас, вони пояснили, що рада вже, виявляється, сформована. До складу громадської ради при ГУ МВС в області включені п’ятеро осіб – колишні представники правоохоронних органів. Ясно, що з корпоративних інтересів вони будуть на боці міліції завжди. Міліція дбає про те, щоб їй ніхто не заважав робити те, що вона робить. Зростають порушення прав людини», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода Василь Сухов.

«Громадська рада сформована демократично»

В обласному управлінні міліції усі звинувачення відкидають. Громадську раду при управлінні сформували на засадах демократії, сказав Радіо Свобода керівник центру громадських зв’язків обласної міліції Олексій Щербатов.

«До складу ради увійшов керівник міської організації «Діти війни», представники козацтва, преса, представник Асоціації прокурорів України тощо. Представництво дуже різноманітне. Щодо заяв «ГРАДу» і пана Сухова, то ми можемо сказати: він входив до попереднього складу ради, але тепер входить до складу аналогічної ради при голові обласної держадміністрації, там працює як правозахисник», – зазначив Олексій Щербатов.

У міліції також наголошують: громадські активісти, які лишились поза новоствореною громадською радою, можуть долучатись до її роботи, подавши заяву. Дніпропетровські ж правозахисники обіцяють міліції тепер більше публічно говорити про факти порушення прав людини правоохоронцями і більше скаржитись до Генпрокуратури.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG