Доступність посилання

ТОП новини

У Януковича не можуть погодити концепцію гуманітарного розвитку


Київ – У п’ятницю має відбутися засідання Гуманітарної ради при Президентові України. Утім, запланований раніше розгляд концепції розвитку гуманітарної сфери держави довелося відкласти на невизначений термін. Запропонований Національною академією наук проект концепції не задовольнив членів ради. В опозиції кажуть, що подібні зволікання з боку влади лише на користь гуманітарній сфері України.

Глава держави Віктор Янукович має намір втілити реформу гуманітарної сфери якомога швидше, каже голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Утім, він не роз’яснив, якими будуть основні напрямки реформ, які Президент планує впроваджувати, а що скасовувати.

«Кілька принципових речей зроблено і в рамках Гуманітарної ради, і Національної академії наук України. Може бути цікава розмова навколо цього. Це теж один із напрямків реформування, яким займається Президент», – сказав Льовочкін.

У Гуманітарній раді при Президентові повідомили, що Національна академія наук не змогла напрацювати такої концепції реформ, яка могла б задовольнити цей представницький орган. Документ був лише декларативним, а відтак нежиттєздатним, заявив Радіо Свобода член Гуманітарної ради Валерій Бебик.

«Президія Національної академії Наук підготувала концепцію, нам роздали ті матеріали, ми подивилися. Там все у такому «совковому» варіанті: підвищити, підсилити, але без механізмів реалізації. Тому ми вирішили, що треба доопрацювати і вигадати щось інше», – розповів Бебик.

Гуманітарна політика Януковича є антиукраїнською – Косів

Натомість, в уряді та у провладній парламентській більшості не чекають ніяких концепцій. Лише напередодні засідання Гуманітарної ради депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко повідомив, що Національний лінгвістичний університет позитивно оцінив його проект закону «Про засади державної мовної політики», який передбачає розширення сфер ужитку російської мови на території України. А міністр освіти і науки Дмитро Табачник у той самий день заявив, що всі чиновники в Україні мають вивчити російську мову. Відтак, що довше влада на чолі з Віктором Януковичем не братиметься за реформування гуманітарної сфери, то довше вона залишатиметься у відносній безпеці, вважає член парламентського комітету з питань культури і духовності, депутат від БЮТ Михайло Косів.

«Хіба не відомо, яку політику проводять ті ж самі міністри освіти чи культури? Це є політика антиукраїнська, це є політика злочинна, це є політика людей, які за своїм світоглядом не є українцями», – наголосив Косів.

Навесні Віктор Янукович говорив, що концепція гуманітарного розвитку України має бути ухвалена до розгляду Верховною Радою державного бюджету на 2012 рік, щоб основні засади цього документа знайшли своє відображення у річному кошторисі країни.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG