Доступність посилання

ТОП новини

Реакції в Україні на вирок Олесю Беляцькому


Прага-Київ – У четвер суд у Мінську визнав відомого правозахисника, голову Правозахисного центру «Весна», віце-президента Міжнародної федерації прав людини Олеся Беляцького винним в ухилянні від сплати податків і засудив його до 4,5 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Колишній посол України у Білорусі Роман Безсмертний в коментарі для Радіо Свобода наголосив, що справа білоруського правозахисника Олеся Беляцького є політичним переслідуванням.

За його словами, «режим, який сьогодні існує в Білорусі, просто фабрикує будь-які справи, висмоктуючи з пальця підстави для того». «Ситуація з Беляцьким взагалі анекдотична. На основі абсолютно недостовірних фактів (тим більше, ніхто до сьогодні не може сказати точно, як вони були добуті, і чи Міністерство юстиції Литви надавало чи не надавало всі ті матеріали) була сфабрикована ця справа. Всі прекрасно розуміють, що мова йде не про кошти, не про сплату чи несплату податків, мова йде про політичне переслідування людини, яка критикувала і Лукашенка, і його режим», – зазначив Роман Безсмертний.

«Це система влади, яка спочатку засудила 40 осіб за участь у протестах 19 грудня минулого року проти фальсифікації виборів, а тепер засуджує тих, хто боровся за звільнення політичних в’язнів, породжуючи таким чином безкінечний ланцюг політичних в’язнів у державі. Беляцький – такий самий політичний в’язень, як і Санніков, чи Бондаренко, чи Статкевич, як і десятки людей, які відсиділи за ці роки за свої політичні погляди», – додав колишній посол України у Білорусі.

А Олександра Матвейчук, представник українського «Центру громадянських свобод» – організації, яка є однією з учасниць-членів Комітету міжнародного контролю з дотримання прав людини в Білорусі, ініціювала процес виключення Білорусі з ОБСЄ у зв’язку з рішенням суду щодо Олеся Беляцького.

В інтерв’ю Радіо Свобода в четвер увечері по телефону з Мінська вона наголосила: «Нам очевидно, що даний вирок – політично вмотивований, оскільки переслідує політичні мотиви: покарання за 15-літню правозахисну діяльність. Даний вирок є кульмінацією переслідування правозахисного співтовариства в Білорусі, оскільки засвідчує, що на даний час жодна правозахисна організація не може легально працювати у правовому полі».

«Наразі серед організацій-членів Комітету міжнародного контролю з дотримання прав людини в Білорусі серйозно обговорюється питання стосовно міжнародного тиску на режим Лукашенка. І одним із, можливо, чи не єдиних методів впливу, які наразі можуть бути, є ініціювання питання про виключення Білорусі з Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Оскільки сьогодні влада продемонструвала вкотре, що вона тотально не поважає права і свободи людини, які є базовою основою і підґрунтям ОБСЄ», – сказала Радіо Свобода Олександра Матвейчук, яка у п’ятницю планує виступити на прес-конференції у Києві з офіційною заявою.

МЗС України поки що не готове давати коментар з приводу подій у Білорусі. Керівник прес-служби Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров по телефону сказав Радіо Свобода: «Треба зважати на те, що тут мова йде не про громадянина України, а про громадянина іншої держави і про законодавство іншої держави і відповідні судові рішення іншої держави. Тому тут ми можемо давати лише якусь оцінку, але щоб її давати, я маю цю інформацію перевірити».

Речник МЗС пообіцяв прокоментувати ситуацію наступного дня.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG