Доступність посилання

ТОП новини

Мирослава Гонгадзе: «Заяви Кучми – блюзнірство»


Вдова журналіста Георгія Гонгадзе буде опротестовувати рішення київського суду, який не бачить підстав для кримінальної справи проти колишнього президента України Леоніда Кучми. А його заклики знайти тих, хто влаштував зникнення Георгія у 2000 році, називає блюзнірством. Про це Мирослава Гонгадзе сказала в інтерв’ю Радіо Свобода.

Що означає для вас рішення Печерського суду, який сьогодні скасував кримінальну справу проти Леоніда Кучми?

– Рішення Печерського суду про закриття справи проти Кучми не знімає підозри щодо його причетності до замовлення вбивства Георгія. Справа не розглядалась по суті, процес став прикладом повного ігнорування закону з боку суду. Кількість процесуальних порушень, здійснених судом, перевищила всі допустимі норми. І цим рішенням суд забив, як на мене, ще один цвях у труну українського правосуддя.

– Колишній президент Леонід Кучма закликає знайти справжніх організаторів і замовників «касетного скандалу» і зникнення Георгія Гонгадзе, провокаторів, як він сказав. Чи ви вірите в щирість цих слів?
Знущання влади над своїми громадянами стало звичною практикою

– Заяви Кучми про те, що він хоче розслідування справи є справжнім блюзнірством. Ті, хто прагнуть реального розслідування, не посилають своїх адвокатів на відверте порушення закону для того, щоб із технічних причин закрити справу. Ми абсолютно точно будемо оскаржувати це рішення. Це питання принципу. Знущання влади над своїми громадянами стало звичною практикою для України і, оскаржуючи це рішення, я намагаюсь захистити не лише свої права і честь Георгія, я намагаюсь захистити принципи правосуддя, які, можливо, ще коли-небудь будуть існувати в Україні.

– Колишній народний депутат Олександр Єльяшкевич очікує, що найближчим часом проти Леоніда Кучми почнуться судові процеси за межами України. Чи вам щось про це відомо?

– Ні, мені про це не відомо нічого. Якщо ми будемо оскаржувати цю справу і ми однозначно не довіряємо українському суду, ми підемо до Європейського суду, тоді ця справа буде розглядатись в Європейському суді.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG