Доступність посилання

ТОП новини

Янукович скасував річницю Майдану


Київ – Річниця Майдану, або ж День Свободи уже не є офіційним святом, натомість День Флоту Україна відтепер святкуватиме одночасно з Росією – відповідні укази підписав сьогодні Президент України Віктор Янукович. Представники опозиції вважають ці рішення нелогічними, продиктованими страхом влади перед власним народом. Політологи ж не виключають масових протестів через скасування Дня Свободи.

День Свободи визнав офіційним святом попередній Президент Віктор Ющенко. Відповідний указ він підписав невдовзі після своєї перемоги на виборах 2004 року. Він визначив дату 22 листопада – саме цього дня сім років тому на Майдані Незалежності в Києві розпочалися протести проти фальсифікацій президентських виборів.

Проте сьогодні Президент Віктор Янукович скасував указ свого попередника, і об’єднав офіційне відзначення Дня Свободи з Днем соборності 22 січня. Як повідомляє прес-служба глави держави, таке рішення Янукович ухвалив, зважаючи на «численні звернення громадських об’єднань».

«Значення Свободи як невід'ємної складової незалежної України набуває особливого змісту і стає нерозривно пов'язаним з Соборністю наших земель. Це, тим паче, є значущим фактом зараз, коли раз-у-раз з різних боків політики-радикали кидають гасла про можливе від'єднання того чи іншого регіону від соборного тіла матері-України», – цитує одне із таких звернень прес-служба Президента.

Обмеження свободи чи відновлення цілісності держави?

Президентський указ підтримують і в парламентській більшості. Зокрема, регіонал Вадим Колесніченко зауважив, що своїм указом Віктор Янукович фактично врятував цілісність української держави.

«За останні роки всі розумні політологи визнали , що Ющенко своїм указом( про відзначення Дня Свободи) фактично поділив країну на кілька частин, чого державник робити не має права. Тому те, що Президент поєднав у один день свята Соборності й Свободи – це символічно. Україна має бути і «свободною» – і соборною. І це свято 22 січня, дійсно буде об’єднувати Україну, і не розділятиме ні українців, ані справу державності», – говорить депутат.

За коментарем Радіо Свобода звернулося і до автора скасованого указу, попереднього Президента України Віктора Ющенка. Його думку озвучила прес-секретар Ющенка Ірина Ванникова.

«Свобода живе в душі кожного українця. І скасовуючи формально укази чи забороняючи свято Свободи, влада нічого не досягає. Побачите, скільки людей вийде на вулиці у День Свободи наступного разу – саме через почуття протесту, – говорить речник екс-Президента. – Зверніть увагу: ця подія збіглася в часі з іншою – з етапуванням до колонії екс-Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Тому що набагато легше заборонити, посадити, аніж творити, генерувати нові смисли, проводити реформи», – каже Ванникова.

Представники парламентської опозиції називають новий президентський указ скасуванням Дня Свободи та фактичним обмеженням рівня свободи в Україні. Зокрема, такі заяви оприлюднили партії «Удар» та «Батьківщина». Не інакше, як параноєю чинної влади називає скасування свята 322 листопада один із польових командирів Майдану, б'ютівець Тарас Стецьків.

«Це прогресуюча параноя людини, яка дедалі більше втрачає зв’язок із реальністю. Цей указ однозначно буде скасовано, коли Україна усуне криміналітет від влади. Гідною відповіддю українського народу на це може стати підтримка опозиції на парламентських виборах. Впевнений, що наступний День Свободи український народ вільно відсвяткує на Майдані», – переконаний Стецьків.

Заборони стануть лакмусовим папірцем суспільства – політолог

Рішення скасувати День Свободи 22 листопада позбавлене будь-якої логіки, воно має стати індикатором зрілості українського суспільства, вважає політолог Віталій Бала.

«Ці рішення для когось – новорічний подарунок. Але для більшості українців вони не зрозумілі. Це є негативним сигналом влади для суспільства. Важко навіть уявити, хто таке порадив Президентові. Указ Януковича є лакмусовим папірцем для суспільства. Ми побачимо, чи будуть протести після свят, чи люди це проковтнуть», – каже політолог.

Сьогодні, в останній робочий день 2011 року Президент Віктор Янукович не лише підписав указ про зміни у відзначенні низки державних свят. Іншим своїм указом він скасував створену його попередником Раду Козацтва при Президентові України – нібито для того, щоб вона не дублювала іншого дорадчого органу козацтва при уряді.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG