Доступність посилання

ТОП новини

«Режим Януковича – це не український народ» – Олександр Тимошенко


Олександр Тимошенко
Олександр Тимошенко
Прага – Олександр Тимошенко – чоловік колишнього прем’єра України Юлії Тимошенко – заявляє про те, що попросив про політичний притулок в Чехії через тиск та переслідування з боку нинішньої української влади. Чехія оголосила про надання йому притулку 6 січня. Тепер у Чехії Олександр Тимошенко реєструє громадське об’єднання «Батьківщина», почесними президентом якого має стати його донька Євгенія. Про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Якими є Ваші перші враження після того, як ви дізналися, що уряд Чеської республіки надав Вам політичний притулок?
Я був змушений виїхати з України та звернутись про політичний притулок через неймовірний тиск та переслідування з боку нинішньої української влади

– Перш ніж відповідати на це запитання, я хотів би сказати таке: 6 січня 2012 року рішенням Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки мені, Олександру Тимошенку, надано політичний притулок. Я вдячний Чеській Республіці за наданий мені міжнародний захист.

Я був змушений виїхати з України та звернутись про політичний притулок через неймовірний тиск та переслідування з боку нинішньої української влади – авторитарного режиму Президента Януковича.

В Україні за вказівкою Президента Януковича по надуманих кримінальних справах ув'язнено низку політиків – посадовців попереднього уряду. Зокрема, без жодної провини на сім років позбавлено волі мою дружину – Юлію Тимошенко, колишнього прем'єр-міністра та кандидата у президенти України, якій не вистачило лише 3%, щоб випередити Януковича на виборах 2010 року.

Владний режим в Україні не гребує жодними брудними методами. Їм не вдалося зламати Юлію Тимошенко ні залякуванням, ні судами, ні ув'язненням, ні тортурами, і вони пішли на ще бридкіші речі – почали переслідувати мене та інших членів її родини. Я не хочу давати Януковичу жодного додаткового важеля тиску на лідера опозиції, і для мене політичний притулок це єдиний спосіб досягнути цієї мети.
Український народ довго не терпітиме. Одного разу українці вже поставили Януковича на місце – незабаром поставлять вдруге і остаточно

Я щиро вдячний країнам Європейського Союзу за глибоке розуміння ситуації в Україні, несприйняття ініційованих українською владою політичних репресій, рішуче засудження протизаконного арешту та неправосудного вироку моїй дружині, Юлії Тимошенко, ув'язнення низки інших опозиційних політиків. Дякую Уряду Чеської республіки за його рішення щодо мене.

Сьогодні я, а також частина опозиційних до режиму Януковича політиків, змушені перебувати поза батьківщиною. Але це - тимчасово. Переконаний, що український народ довго не терпітиме нинішню бездарну, корумповану і авторитарну владу на чолі з Януковичем. Одного разу, під час Помаранчевої революції 2004 року, українці вже поставили Януковича на місце - незабаром поставлять вдруге і остаточно.

Чому ви вирішили просити політичний притулок у Чеській Республіці?

– З Чеською Республікою в мене давня співпраця. Крім того нами в грудні 2011 року були подані документи в Празі на реєстрацію міжнародної громадської організації «Батьківщина». Крім цього – Чехія – це країна, де на відміну від України, забезпечується повага прав і свобод людини. Я вдячний Чеській Республіці за цей крок і буду все робити від мене як громадянина України залежне для зміцнення економічних зв’язків Чехії та України.
Режим Януковича – це не український народ. Це купка колишніх бандитів, одягнутих у Brioni

Потрібно зрозуміти, що режим Януковича – це не український народ. Це купка колишніх бандитів, одягнутих у Brioni, які неправдою через маніпулювання українським законодавством забезпечили собі абсолютну владу в країні, обманюють і грабують український народ. Народ не вибирав президента України з такими повноваженнями, він не давав парламенту такі повноваження. Народ не обирав «тушок» окремими депутатами, він голосував за партійні фракції. Саме через зраду окремих депутатів, відбувся в країні конституційний переворот, який уже забезпечив диктатуру в особі режиму Януковича, який всі ці роки боровся проти Юлії Тимошенко. Сьогодні Юлія Тимошенко та інші політичні в’язні знаходяться в тюрмах, а Янукович разом зі своїми синами та хунтою в особі Фірташа, Льовочкіна, Хорошковського, Кузьміна та своїх синів грабують український народ.

Я приїхав сюди благати світ допомогти визволити мою дружину з тюрми, врятувати її від тортур та знущань режиму.

– Як ви зможете з-за кордону підтримувати дружину, чи маєте у своїх руках якісь можливості контактів з нею, якщо так, то які ?
Я закликаю країни Європи ввести санкції. Двічі судимий колишній злочинець формує в Україні тоталітарний режим

– Знаєте, я кожен день стежу за всіма новинами з України і також кожен день спілкуюсь з родиною та друзями. Державна пенітенціарна служба України дезінформує суспільство, розповсюджуючи інформацію про ніби-то надання Юлії Тимошенко необхідної медичної допомоги у слідчому ізоляторі Качанiвської виправної колонії № 54 в Харкові. Владі не вдалося політично знищити Юлію Тимошенко, увесь світ визнав замовність переслідування лідера опозиції, тому зараз вони намагаються реалізувати сценарій із фізичного знищення, позбавляючи Юлію Тимошенко кваліфікованої медичної допомоги. Навіть у таке велике свято, як Різдво, вони продовжують розповсюджувати неправду, що проводять якісь медичні обстеження.

Я закликаю увесь світ зрозуміти, що режиму Януковича не потрібна живою Юлія Тимошенко. Я звертаюся до лідерів всіх країн світу з проханням захистити мою дружину від фізичного знищення в застінках режиму Януковича. У січні 2009 року Юлія Тимошенко рятувала від холодної зими всю Європу, тому зараз потрібно рятувати її.

Я закликаю країни Європи ввести санкції проти керівників сьогоднішньої влади, родини, зокрема синів Януковича, керівників Генеральної прокуратури, СБУ, суддів та слідчих, які сприяли фальсифікації справи проти Юлії Тимошенко. Лідерам країн світу пора нарешті зрозуміти, що Янукович і демократія – це несумісні речі. Двічі судимий колишній злочинець формує в Україні тоталітарний режим.

– Чим ви маєте намір займатись у Чехії, крім бізнесу ? Адже відомо, що тут володієте капіталом у фірмі International Industrial Projects?
Разом з колегами ми засновуємо міжнародне громадське об’єднання «Батьківщина»

– Разом з колегами ми засновуємо міжнародне громадське об’єднання «Батьківщина». Основними цілями його роботи, зокрема, є аналіз дій сьогоднішньої влади та її злочинної діяльності по грабуванню України, висвітлення дій влади Януковича в закордонних виданнях, здійснювати постійний моніторинг дотримання прав людини і свобод громадян, а також принципів демократії в Україні, сприяння пошуку нових форм співпраці українців з різних країн між собою та з Україною зокрема, а також тісна співпраця з українською діаспорою. В даний час документи знаходяться на реєстрації. У найближчі тижні мають відбутися збори організації. Плануємо обрати почесним Президентом МГО «Батьківщина» Євгенію Тимошенко. До складу засновників ввійдуть також відомі громадські діячі як України так і країн світу. Ми будемо боротись за демократичну Україну.

– Чим на вашу думку закінчиться протистояння опозиції й влади в Україні у справі Юлії Тимошенко?

Надіюсь, правда переможе і Юлія Тимошенко вийде на волю. Вийде переможцем і президентом України. Наше завдання – допомогти їй в цьому всіма можливими способами

– Як ви оцінюєте шанси опозиції на виборах до Верховної Ради у 2012 році ?
Проти опозиції – консолідована корумпована зграя Партії регіонів. Тільки об’єднана опозиція має шанси на перемогу

Ділити нічого, Україна в нас одна. Проти опозиції – консолідована корумпована зграя Партії регіонів, яка захищає мільярдні, награбовані в українського народу багатства. Вони просто не здадуться. Їм допомагають в цьому поплічники Литвина і комуністів. Тільки об’єднана опозиція має шанси на перемогу. Тому Юлія Тимошенко і просить у всіх лідерів опозиційних сил об’єднатися заради майбутнього України.

І насамкінець: я маю змогу вітати всіх українців з Різдвом Христовим! Бажаю, щоб новоявлена віфлеємська зірка нарешті відкрила очі кожному українцю на те, де вони живуть і в чиї руки вони довірять своє майбутнє. Час уже прозріти. Сьогодні вони пришли в мій дім, познущалися з моїх рідних і близьких – завтра вони прийдуть до вас, не переживайте – прийдуть і заберуть останнє, така природа цього бандитського режиму. Прокидайтеся! Не дайте обманювати себе і боріться.

Заява Олександра Тимошенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Дуже дякую вам всім за підтримку.
Слава Україні!
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG