Доступність посилання

ТОП новини

Кому передавати українські святині – УПЦ (МП)?


Києво-Печерська Лавра
Києво-Печерська Лавра
Київ – Українська православна церква (Московського патріархату) висловила сподівання, що Верховна Рада ухвалить законопроект депутатів від більшості, який передає їй у власність Почаївську та Києво-Печерську лаври, а також Свято-Богоявленський монастир на Тернопільщині. Профільний комітет згаданий проект відхилив, однак його ініціатори сподіваються, що під час розгляду у парламенті документ знайде підтримку. Є ще альтернативний законопроект, що не містить переліку пропонованих для передачі об’єктів, а дозволяє передавати у власність різним релігійним організаціям ті храми, які не визнані культурними пам’ятками.

Йдеться не про «передачу» майна, а про його «повернення» тим, у кого ці споруди були свого часу відчужені, наголошує речник предстоятеля УПЦ (МП) Георгій Коваленко. До того ж, як зазначає священик, це може піти тільки на користь самим спорудам. «У церкви є досвід збереження пам’яток і співпраці із заповідниками, – каже він. – Яскравий приклад – Києво-Печерська Лавра».

Законопроект під номером 9690 зустрів шквал критики з боку представників інших конфесій. Зокрема, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет написав Президенту Вікторові Януковичу листа із закликом ужити заходів, щоб не допустити ухвалення закону, який, на думку владики, сприятиме загостренню міжконфесійного протистояння в державі.

Один із авторів згаданого законопроекту, депутат-регіонал Василь Горбаль таку ймовірність заперечує. Він каже, що до другого читання список майна для передачі представники інших конфесій зможуть доповнити. А тим часом депутати зможуть підготувати законопроект про «загальну» передачу церквам майна, відчуженого у них за радянських часів.

Повернути храми, але не пам’ятки – фахівець

Якщо храм збудований на кошти вірян – чому б його їм не повернути, але це не стосується тих об’єктів, що визнані загальнонаціональною цінністю, зазначає виконавчий директор Центру релігійної інформації і свободи Людмила Філіпович. До того ж, такий крок не буде законодавчо узгодженим. «До сьогодні церква в Україні не є юридичною особою. Кому передавати?» – зауважує вона.

За словами Людмили Філіпович, перед тим як «дарувати» церкві майно, потрібно узгодити її статус, щоб було з кого спитати за стан пам’ятки, за її утримання та своєчасний ремонт.

Проблема згаданого законопроекту не стільки в тому, кому передавати майно, скільки в тому, що передавати, вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності б'ютівець Володимир Яворівський.

«Група депутатів хоче передати релігійній громаді не просто храми, а українські святині, одна з яких під захистом ЮНЕСКО. Ці споруди – світове надбання. І вони будуть передані повністю – від воріт до мурів, – пояснює депутат. – Я вірянин іншої конфесії, однак якби ці храми передавали у власність «моїй» церкві, також виступав би проти».

За словами Яворівського, згідно із альтернативним законопроектом, який він подав на розгляд парламенту, такі пам’ятки у володіння релігійних громад не передаються. Депутат висловив переконання, що попередній законопроект є настільки «суперечливим», що його засудить не тільки опозиція, а й багато провладних депутатів.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG