Доступність посилання

ТОП новини

Міхнік у листі до Луценка: «Будь сильним!»


Редактор «Газети виборчої» Адам Міхнік
Редактор «Газети виборчої» Адам Міхнік
Відомий колишній польський дисидент, а нині редактор «Газети виборчої» Адам Міхнік долучився до голосів, які засуджують вирок Юрію Луценкові.

У листі Міхніка до Луценка, оприлюдненому в четвер у цьому польському виданні, він розповідає, що отримав фото з Печерського суду Києва, на якому Юрій Луценко під час оголошення йому вироку читає книгу есеїв Міхніка, видану українською мовою.

Не один із тих есеїв, каже Міхнік, він писав в ув’язненні, i ця «зустріч тюремного есею з відомим в’язнем сумління з України має для мене вимір символу».
Твої вороги – боягузи, які не мають відваги боротися відкрито й чесно
Адам Міхнік

«Ніколи не думав, що один із лідерів Помаранчевої революції буде ув’язнений під таким примітивним і вигаданим приводом. Твої вороги – боягузи, які не мають відваги боротися відкрито й чесно. Вчинки цих людей заслуговують на презирство, а вони самі – на співчуття, адже оскаржуючи тебе, вони підписали тим самим вирок собі. Ти вийдеш із тюрми з піднесеною головою, а їх до кінця їхніх днів переслідуватиме приниження й боягузство», – пише Адам Міхнік у листі до Луценка.

«Юрію, тобі випала сьогодні нелегка доля українців, які прагнуть до свободи на своїй батьківщині. Вірю, що твоя тюремна дорога буде дорогою до слави».

За словами колишнього політв’язня Міхніка, він захоплюється поставою відважного демократа і патріота самостійної України.

«Вірю, що так, як я, мислить і відчуває багато поляків. Прийми слова поваги, солідарності і дружби від давнього в’язня, польського приятеля вільної і незалежної України. Будь сильним. Багато людей в усьому світі думають про тебе», – пише Адам Міхнік на завершення свого листа.

​27 лютого Печерський районний суд Києва визнав колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка винним у скоєнні посадових злочинів і засудив до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Керівники країн ЄС, США та Канади засудили цей вирок, назвавши його сигналом про продовження в Україні судової практики, яка не відповідає міжнародним стандартам.
Адам Міхнік. Лист редактора «Газети виборчої» до Юрія Луценка
Адам Міхнік. Лист редактора «Газети виборчої» до Юрія Луценка
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG