Доступність посилання

ТОП новини

Україна стала 64-ю в рейтингу прав жінок – Social Watch


Українки заробляють менше за чоловіків, їм у кілька разів важче брати участь у політичному житті
Українки заробляють менше за чоловіків, їм у кілька разів важче брати участь у політичному житті
Київ – Українки заробляють менше за чоловіків, їм у кілька разів важче брати участь у політичному житті. І лише їхні освітні права не обмежуються – такі результати дослідження до Міжнародного дня захисту прав жінок оприлюднила міжнародна громадська організація Social Watch. Вона поставила Україну на 64-те місце у світовому рейтингу рівноправ’я жінок. Українські експерти та політики вважають, що до такої ситуації призвели передусім дії влади, а в Адміністрації Президента натомість говорять, що глава держави має намір змінити ситуацію на краще.

Міжнародна правозахисна організація Social Watch визначала статус жінок у понад 150 країнах світу за трьома критеріями: доступ до освіти, економічні та політичні можливості. Першими за сумою критеріїв виявилися скандинавські держави, останніми – країни Африки, зокрема, Туніс.

Україна опинилася посередині, на 64-му місці, пропустивши вперед усі розвинені держави, та навіть своїх сусідів із пострадянського табору – Молдову, Росію та Казахстан. Для порівняння, у 2009 році Україна посідала в рейтингу гендерної рівності 70-те місце, відтак її тепер віднесли до країн із несуттєвим прогресом щодо прав жінок.

Індикатори прав жінок: зарплата, домашні клопоти, участь у владі

Утім, проблеми українських жінок є набагато більшими, аніж показав світовий рейтинг, зауважує керівник правозахисного об’єднання «Ла Страда» Катерина Левченко.

«Потрібно дивитися на ті речі, які є індикаторами. Передовсім це економічні речі: безробіття, рівень зарплатні жінок у порівнянні з чоловіками. Офіційно різниця – 8 відсотків. Але є великі сумніви, бо донедавна зарплатня жінкам в Україні була нижчою на третину. Окрім того – «подвійна зайнятість»: через недоступність соціальної інфраструктури жінки доглядають і за дітьми, і за літніми людьми. Представництво жінок у вищих ешелонах влади є дуже низьким», – наголошує експерт

Жінки-політики: ми незручні, бо з нами не підеш в сауну

Погоджується з цим і одна з небагатьох українських жінок-політиків, координатор руху «Громадянський опір» Олександра Кужель. Вона вважає, що жінки в українській політиці просто є «незручними» для чоловіків.
У політиці жінка не сприймається. З нею не можна піти у сауну чи на полювання, вона заважає їм бути царями життя
Олександра Кужель

«У політиці жінка не сприймається. З нею не можна піти у сауну чи на полювання, вона заважає їм бути царями життя. Мені подобається те, що в країнах Скандинавії у парламентах до половини жінок. Це не лише гендерна рівність: це жіночий погляд на кожне державне питання», – говорить Олександра Кужель.

Вона згадала про недавні заяви спікера Верховної Ради Володимира Литвина та прем’єра Миколи Азарова про те, що жінки в політиці не потрібні. Вона побачила таке ставлення і у Президента Віктора Януковича.

«Всі бачили бігборди Януковича, де він вітає жінок «зі святом краси і кохання». Це повністю збігається з його представленням Євро-2012, коли він закликав подивитися, як українські жінки роздягатимуться», – згадала Кужель.

Президент підпише закон про квоту жінок у владі – Герман

Між тим, радник Президента Ганна Герман запевняє, що Віктор Янукович відстоює принцип рівності жінок і чоловіків у політиці.
Квотування жінок у владі мало би регламентуватися рішенням, законом парламенту
Ганна Герман

«Квотування жінок у владі мало би регламентуватися рішенням, законом парламенту. Жінка в суспільстві українському ще не має такої пробивної сили, щоб довести свої можливості у владі, – заявила радник глави держави в ефірі Радіо Свобода. – Президент не раз говорив про необхідність такого закону. Я переконана, що якщо його ухвалять, Президент – підпише».

Сьогодні в усьому українському Кабміні лише один міністр жінка – це віце-прем’єр, керівник Міністерства охорони здоров’я Раїса Богатирьова. Що ж до Верховної Ради, то в ній жінок близько 8 відсотків, менше, ніж в країнах арабського світу. Такі дані наводить Міжпарламентський союз.

У рейтингу міжнародної громадської організації Social Watch у першій п’ятірці – скандинави: Норвегія, Фінляндія, Ісландія, Швеція, Данія, на кілька сотих відсотка нижче йде Нова Зеландія, а лише на одну соту – різняться показники Іспанії та Монголії, в якої справи із жінками кращі, ніж у Канади та Німеччини.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG