Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку вирішать долю вірша Винничука «Убий під…са»


Юрій Винничук читає вірші у Львові, 27 січня 2012 року
Юрій Винничук читає вірші у Львові, 27 січня 2012 року
Донецьк – Головне управління МВС у Львівській області направило вірш «Убий під…са» поета Юрія Винничука на дослідження до Донецького науково-дослідного інституту судових експертиз – саме там мають з’ясувати, чи міститься у творі порнографія або заклики до насильницьких дій щодо представників влади. Які ж експерти вивчатимуть твір Винничука у науково-дослідницькому інституті, і чому вірша направили саме до Донецька?

Скандал спалахнув після того, як восени минулого року Юрій Винничук у Києві на книжковому ярмарку під час «Ночі еротичної поезії» прочитав вірш «Убий під…са», який сам автор назвав метафоричним. Однак народний депутат від Комуністичної партії України Леонід Грач подав на автора скаргу до Генпрокуратури України, адже вбачає у вірші прояви порнографії та заклики до насильницьких дій щодо влади.

Директор Донецького науково-дослідного інституту судових експертиз Геннадій Дружинін у коментарі Радіо Свобода підтвердив, що вірш їхня установа аналізуватиме.
Виконувати експертизи може особа, яка володіє спеціальними знаннями
Геннадій Дружинін

«Я не знаю, чи прийшло на експертизу. Вірогідно, так, мені дзвонили вже. Виконувати експертизи може особа, яка володіє спеціальними знаннями. На всі випадки життя судових експертів немає, однак є люди, які мають соціальні знання та залучаються в якості експертів. Є спеціалісти, які займаються лінгвістикою. Слідством або судом перевіряється їхня кваліфікація, володіння спеціальними знаннями, і якщо немає, то ніхто нам не дозволить експертизу провести», – зауважив директор інституту.

На питання, чому вірш направили саме в Донецьк, Геннадій Дружинін відповів, що тут є можливість провести «унікальні види дослідження».

«Донецьк готовий відповісти так, як вимагає партія...»
Це почесно попасти на експертизу у той інститут. Вірш, який був відомий вузькому колу людей, вже став відомий десяткам тисяч. У мене таке враження, що це вороги Президента працюють
Юрій Винничук

Сам письменник Юрій Винничук так прокоментував подію Радіо Свобода: «В Донецьку знаходяться найкращі спеціалісти з усіх галузей науки, економіки, фінансів. То чому б їм не зайнятися ще й дослідженням літературних творів. І, я думаю, що вони дослідять так, як треба. І нарешті ця справа знайде якесь логічне завершення. Бо національна комісія з моралі не побачила нічого у тих віршах. Ну, а Донецьк готовий відповісти так, як вимагає партія. Я думаю, що це почесно попасти на експертизу у той інститут. Довели вони це все до якогось маразму. Бо вірш, який був відомий вузькому колу людей, вже став відомий десяткам тисяч. У мене таке враження, що це вороги Президента працюють».

У той же час письменник підтвердив, що раніше під час візиту до нього міліції у ситуацію втрутилася радник Президента Ганна Герман. Тоді Винничука залишили у спокої. Однак він не знає, чи ще хтось із представників влади втручатиметься у цю справу знову.
Це однозначно буде кваліфіковано, як ознака порушення свободи слова в Україні і права на свободу думки
Станіслав Федорчук

У той же час донецький історик та політолог Станіслав Федорчук, коментуючи Радіо Свобода майбутню експертизу, зазначив: «Я не можу зрозуміти, чому, в разі необхідності такої експертизи, вона не проводилася у Києві чи у Львові. Це певною мірою проявляє слабкість тих людей, які таким чином думають захистити Президента від критики. Ця ситуація обійдеться доволі дорого місцевій еліті. Вони не розуміють, що жодна цивілізована країна в світі, почувши про результати такого аналізу, не відреагує на це аплодисментами. Це однозначно буде кваліфіковано, як ознака порушення свободи слова в Україні і права на свободу думки».

Це не перша гучна справа в Україні, яка стосується порнографії у літературі. 2009-го року роман «Жінка його мрії» Олеся Ульяненка за висновком Національної експертної комісії з питань моралі був визнаним порнографічним, книгу вилучили з обігу.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG