Доступність посилання

ТОП новини

Скандальний вірш Винничука гуляє народом


Львів – Сьогодні у Львові у день народження відомого письменника Леопольда фон Захер-Мазоха близько півсотні львів’ян підтримали іншого письменника Юрія Винничука. Вони провели флеш-моб під гаслом «Red go porno» на знак протесту щодо скарги до Генпрокуратури депутата від Компартії України Леоніда Грача. Парламентар вважає один із віршів Юрія Винничука порнографічним і таким, що закликає до насильницького повалення чинної влади.

Поруч зі скульптурою Леопольдові фон Захер-Мазоху встановили постамент. Звідти Юрій Винничук прочитав кілька своїх віршів, зокрема, й той, що, на думку комуніста Леоніда Грача, є порнографією.

Учасник сьогоднішнього львівського флеш-мобу, письменник Володимир Лис вважає,що не може бути жодного переслідування через творчість.

«Більшої дурні, як заводити кримінальні справи на творчість, не може бути. Можна не погоджуватись зі змістом, але це не означає, що за це треба переслідувати», – наголосив Володимир Лис.

Як кажуть організатори флеш-мобу, акцією вони хотіли продемонструвати, що найбільшими порнографією та мазохізмом в Україні є безглузді заяви політиків у силові структури.

Свій вірш письменник і видавець розмістив ще восени на своїй сторінці у Фейсбуку, але скандал здійнявся після того, як Винничук прочитав його на літературному вечорі в Києві. Комуніст Леонід Грач звернувся до Генпрокуратури, щоб та відповідно зреагувала на творчість письменника.

Днями додому до Юрія Винничука завітали правоохоронці. Як розповів сьогодні письменник, після дзвінка до нього радниці Президента Ганни Герман львівські міліціонери вже вибачились перед ним за цей візит.

«Прокуратура не викликала, але Герман подзвонила і розпитала, в чому справа. Я не думаю, що мені потрібна допомога, але для чого владі ще більшого безглуздя, щоб мене арештували? Я нічого не боюсь, бо мене вже в 70-х пресувало КДБ і робило обшуки. Не думаю, що влада чимось причетна. Це повне безглуздя, провокація Грача. Це ж метафорична поезія», – каже письменник.

До слова, чоловік Ганни Герман, працівник СБУ Сергій Герман видав свій роман «BMX: повість про велосипед без сідла» у видавництві «Піраміда», до власності якого має дотичність Юрій Винничук.

Поети мають звернутися до народу – Винничук

Юрій Винничук не вважає вірш, який не сподобався народному депутатові Грачу, вершиною поетичної творчості. Але він уже перекладений кількома мовами і популярний в Україні.
Це є така публіцистика, яка повинна бути у наш час. Я думаю, що за моїм прикладом підуть інші поети і теж нарешті звернуться до народу

«Цей вірш гуляє, і люди в селі його передруковують і читають. Мета досягнута. Мені говорять, що слабенький вірш. Ну слабенький! Але це є така публіцистика, яка повинна бути у наш час. Я думаю, що за моїм прикладом підуть інші поети і теж нарешті звернуться до народу, тому що писати виключно до еліти в наш час можуть дозволити собі тільки французи, голландці та інші розвинуті нації, але не ми, які живемо в якомусь абсолютно колоніальному стані», – сказав письменник, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Скандальний вірш повісив у своїй камері в Лук’янівському СІЗО у Києві колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Чимало українських письменників висловили свою підтримку Юрію Винничукові. На його захист цього тижня виступив український центр Міжнародного ПЕН-клубу на чолі з Євгеном Сверстюком, заявивши про цензуру в Україні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG