Доступність посилання

ТОП новини

Переробка сміття: залучення технологій чи перерозподіл сфер впливу?


Київ – Проекти роздільного збору сміття та його переробки за сучасними технологіями повинні отримувати всебічну підтримку держави, заявив у четвер міністр регіонального розвитку та будівництва Анатолій Близнюк. Він запропонував об’єднати зусилля для подолання бюрократичних перепон та залучення інвесторів, а для більшої привабливості галузі – підвищити вартість вивезення сміття до європейських стандартів. Між тим, незалежні експерти називають це спробою перерозподілити вплив на сферу побутових відходів.

У містечку Вознесенськ Миколаївської області – лише 37 тисяч мешканців. Чотири роки тому місцева громада взялася за вирішення проблеми побутових відходів: своїм коштом розробила проект роздільного збору різних типів сміття та їхньої подальшої переробки.

На перешкоді стала українська бюрократія та досить висока вартість проекту, тож сьогодні він діє лише частково, розповів на засіданні колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства міський голова Вознесенська Юрій Гержов.
Ми налагодили роздільне збирання відходів: дерево, папір, метал, скло та пластик. Мешканці нас підтримують
Юрій Гержов

«Ми почали будувати переробний комплекс своїми силами, хоча 25 мільйонів гривень – непідсильна для нас сума. Згодом зрозуміли, що чекати підтримки від держави марно. Частину грошей отримали після перемог у конкурсах регіональних проектів. Налагодили роздільне збирання відходів: дерево, папір, метал, скло та пластик. Мешканці нас підтримують. Ми підготували документи і для виробництва тепла та електроенергії з відходів деревини. Мета проекту – створити кластер місцевих громад в радіусі 40 кілометрів із роздільного збирання відходів», розповів міський голова Вознесенська.

Низку проектів з переробки сміття об’єднають в один?

Подібний проект за підтримки шведських інвесторів готуються реалізувати у Донецьку, ще 11 українських міст розробляють документи для роздільного збору сміття – як учасники пілотного проекту Національного агентства з інвестицій. Між тим, вже є успішні приклади вирішення проблеми відходів з ініціативи місцевого бізнесу та самоврядування. Зокрема, роздільний збір відходів триває у Запоріжжі, а в містечку Буча під Києвом приватне підприємство сортує й переробляє відходи з навколишніх населених пунктів.

Учасників усіх ініціатив із роздільного збору відходів планує найближчим часом зібрати за одним столом міністр регіонального розвитку та будівництва Анатолій Близнюк. Він запропонував їм поділитися своїм досвідом та розповісти, яких перешкод вони зазнають, зокрема і від представників влади.

Анатолій Близнюк висловив невдоволення тим, як працює у сфері відходів Мінекоресурсів та Націнвестагентство, і натомість запропонував підвищити тариф на вивіз сміття, щоби привабити інвесторів.
Пересічний українець платить 5 гривень на місяць за вивезення сміття. Це одна десята відсотка від його доходів, тоді як у країнах ЄС за це платять близько відсотка
Анатолій Близнюк

«Де екологічні податки? Ми не бачимо, куди вони використовуються. Ми не концентруємо зусиль, немає єдиного завдання у сфері поводження з відходами, – наголошує урядовець. – Окрім того, пересічний українець платить 5 гривень на місяць за вивезення сміття. Це одна десята відсотка від його доходів, тоді як у країнах ЄС за це платять близько відсотка. Ми, за моєю ініціативою маємо зібратися і вислухати всіх, хто реалізує проекти щодо побутових відходів: що необхідно, щоб у цей сектор захотів іти інвестор, хто зачиняє перед цими проектами двері. Треба – то й буде відповідна постанова Кабміну».

Експерти – за інновації, але проти концентрації екологічних проектів у Мінрегіонбуді

Колишній міністр екології Сергій Курикін зазначає, що проблему сортування й переробки відходів мають вирішувати спільно різні владні інститути. Але це не означає, що Мінрегіонбуд має перебрати на себе контроль за цією галуззю та ініціювати підвищення тарифів на вивезення сміття, наголосив у коментарі Радіо Свобода Сергій Курикін.
Тарифи мають формуватися на місцях, а не спускатися зверху, хто б цього не робив: Мінекоресурсів чи Мінрегіонбуд
Сергій Курикін

«Співпраця з Мінрегіонбудом щодо поводження з відходами необхідна, але це не означає, що вони мають брати на себе роль першої скрипки. Мінекоресурсів має формувати системний підхід зі збору і переробки сміття. Щодо підняття тарифів – практика показує, що є різні компанії, працюють в різних регіонах, кожен випадок має свою специфіку. А отже тарифи мають формуватися на місцях, а не спускатися зверху, хто б цього не робив: Мінекоресурсів чи Мінрегіонбуд», – вважає експерт.

Україна щороку переробляє 52 мільйони кубометрів побутового сміття. Зокрема, Київ – 7 , а Дніпропетровськ – 5 мільйонів. Лише 8% від цього обсягу спалюється на спеціалізованих підприємствах або використовується як вторинна сировина, свідчить офіційна статистика. Тоді як у Данії, Швеції, Бельгії та деяких інших країнах ЄС переробляється понад 90% побутового сміття.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG