Доступність посилання

ТОП новини

Українці відчувають упереджене ставлення на кордоні


Львів – Останнім часом польські прикордонники більш прискіпливі до громадян України, які перетинають українсько-польський кордон і відлітають з аеропортів Польщі в інші країни Шенгену. Саме бізнес-візи і робочі, які отримують українці у консульських установах, найчастіше викликають підозри у прикордонної служби Польщі.

Десять-п’ятнадцять хвилин можуть опитувати на кордоні польські прикордонники громадян України. Вони запитують у людини, до кого і куди вона їде, де зупиниться, що планує придбати, чим займається, чому саме отримала бізнес-візу і так далі. Дехто з українців пропонує прикордоннику навіть зателефонувати до поляка, який надав запрошення.

«Мене розпитували на кордоні, куди і до кого їду, мета поїздки і так далі. Я до праці їду і маю легальне запрошення на роботу. Вже три роки там працюю. А де в нас в Україні є робота? Немає праці. Отак і їздиш, стоїмо годинами, щоб перетнути кордон, перевіряють речі. Все це останнім часом ретельніше проводиться», – розповів мешканець Червонограда у пункті пропуску «Рава-Руська-Гребенне».

Українці можуть поскаржитись на дії прикордонників

Прикордонник дбає про безпеку держави і має право поцікавитись метою поїздки громадянина. Однак про факти прискіпливих опитувань на кордоні і в аеропортах головний комендант Польщі Домінік Трач нічого не знає. Він зауважив, що українці можуть скаржитись, коли порушують їхні права. Але до такого кроку майже ніхто із громадян України не вдається. Бо люди почуваються незахищеними і знають, що знову будуть перетинати кордон.

На запитання Радіо Свобода, чому державна структура – прикордонна служба Польщі не довіряє іншій структурі – Генеральному консульству Польщі в Україні і має упереджене ставлення до українців, Домінік Трач відповів: «Ми діємо як завжди, згідно стабільної процедури пропуску через кордон. Прикордонна варта виконує завдання і діє відповідно до вимог країн Шенгену. До того ж наближається Євро і тому прикордонна варта проводить більш ретельний контроль».

У більшості аеропортів Польщі прикордонники ще раз перевіряють тип виданої візи у консульській установі Польщі в Україні. Особливо це стосується власників бізнес-віз, які з такими візам вилітають із Польщі в інші країни Шенгену. Є вже випадки повернення українців з летовищ.

«Поки що я такої інформації не маю, але про це поцікавлюсь в українських колег», – наголосив головний комендант Польщі, який лише кілька днів обіймає цю посаду.

«Людина з бізнес-візою може їхати і в туристичних цілях до Польщі»

З бізнес-візою, виданою Польщею, українців видворяють із Німеччини. Це трапилось місяць тому з сімома українцями, а нещодавно львівська родина з маленькою дитиною була депортована з Німеччини, бо, мовляв, не мала права з перебувати в Німеччині.

Генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд наголосив, що Шенгенська віза, видана Польщею, має викликати довіру інших країн, але так воно не є.

«Ми вже знайшли порозуміння з польськими прикордонниками, що людина з бізнес-візою може їхати і в туристичних цілях до Польщі», – заявив польський дипломат.

Однак, як виявляється у реальному житті, ця домовленість не є обов’язковою для прикордонників.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG