Доступність посилання

ТОП новини

Відновлювана енергетика: екологічно, але дорого


«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів.

Київ – Сьогодні в Україні відновлювальні джерела енергії займають менше ніж 2 відсотки від усього споживання. Але, за прогнозами фахівців, найближчим часом слід очувати різкого зростання цієї частки. Між тим, деякі експерти констатують, що наразі держава не стимулює перехід на цей вид енергії малий та середній бізнес, а також приватні господарства.

Альтернативні джерела енергії – це відновлювані джерела до яких належить енергія сонця, геотермальна енергія, енергія хвиль та припливів, вітрова енергія, гідроенергетика та енергія біомаси.

Найближчими роками в Україні очікується зростання частки цієї енергетики у загальному балансі, зазначає головний спеціаліст відділу використання відновлювальних джерел енергії Держагентства з енергоефективності Павло Лукащук.

Потенціал великий. Найбільші у Європі сонячні станції побудовані саме в Україні, у Криму. Вітрова теж розвивається
Павло Лукащук
«Потенціал великий, – наголошує він. – Найбільші у Європі сонячні станції побудовані саме в Україні, у Криму. Вітрова теж розвивається. Зараз будується багато нових станцій. Їх нещодавно почали будувати. Відтак, потрібно років 5, щоб воно було введено в експлуатацію. Найближчими роками буде різкий стрибок».

Зараз, зазначає Лукащук, будівництвом об’єктів відновлюваної енергії займаються виключно приватні інвестори і для них діють певні преференції.

«Зелений тариф – це коли за підвищеними тарифами закуповується електроенергія, за податковим кодексом від оподаткування звільняються виробники електричної та теплової енергії, податок на землю знижується, не сплачується податок за ввіз обладнання, яке ввозиться на митну територію, за умови, що воно не виробляється в Україні», – каже фахівець.

Законодавство не допомагає

Сьогодні в Україні створена найкраща у країнах СНД законодавча база, спрямована на стимулювання розвитку альтернативної енергетики, зазначає президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії Віталій Давій. Проте, каже він, існують інші проблеми, які заважають розвитку цієї галузі – це корупція і бюрократія.

Тяганина проявляється, як правило, у низах
Віталій Давій
«Тяганина проявляється, як правило, у низах, – пояснює Віталій Давій. – Є гіпотетична компанія, яка хоче поставити вітряк ячи сонячну електростанцію в якомусь регіоні. Він приходить до місцевого чиновника, а той починає вставляти палки у колеса щодо оформлення та виділення землі. Це триває аж поки йому не принесуть гроші чи не передбачать його інтереси у долі цієї компанії, яка буде оператором цього об’єкту відновлюваної енергетики».

Енергії сонця не вистачає

Утім, щоб перевести будинок на відновлювані джерела енергії, потрібні чималі кошти. Мешканець Київщини Андрій Боровицький розповідає, що сонячна батарея, яка обслуговує лише ноутбук, телефон та по-мінімуму освітлення обійшлася йому у 5 тисяч гривень. Цієї енергії родині не вистачає, відтак доводиться заощаджувати. Окрім сонячної батареї він також використовує вітряка, який працює у похмурі дні. Проте, наголошує Андрій, 80% усіх енергозатрат заміщує пічка.

«Обігрів, частково освітлення, приготування їжі, нагрів води – 80% енергозатрат покриває пічка, – говорить Андрій. – Вона працює на дровах, зроблена з правильної цегли за сучасними технологіями».

Дешевий газ не стимулює альтернативу

Допоки ціна газу для населення не буде ринковою, то сенсу переводити приватні будинки на відновлювані джерела енергій, йдеться насамперед про твердопаливні котли, немає, переконаний Віталій Давій. Разом з тим, на його думку, переведення приватного сектору на відновлювані джерела енергії може бути вигідним для держави.

Ми не заохочуємо до підвищення цін газу для населення, ми заохочуємо розробку національних програм із заміщення природного газу альтернативними видами палива
Віталій Давій
«Якщо поміняти саму систему розподілу коштів, які передбачені для енергоносіїв для населення і спрямувати на інвестиції у обладнання приватних господарств твердопаливними котлами на біопаливі, то все може бути набагато ефективніше, – наголошує Давій. – Ми не заохочуємо до підвищення цін газу для населення, ми заохочуємо розробку національних програм із заміщення природного газу альтернативними видами палива. Такі програми дуже ефективно діють у Німеччині, Австрії, Чехії».

Держава сприяє, але не всім

Сьогодні держава сприяє розвитку відновлюваної електроенергетики для великого бізнесу, констатує голова правління «Нова енергія України» Валерій Боровик. Що ж до малого та середнього бізнесу, а також приватних господарств, то тут немає ніякої підтримки. Тож для стимулювання розвитку відновлюваної енергетики Україна мала б застосувати європейський досвід.

Багато хто хоче відійти від дорогого природного газу, який буде ще дорожчати
Валерій Боровик
«Це субсидування, наприклад, компенсація 50% вартості обладнання чи надання безвідсоткових кредитів. Це дуже великий стимул, тому що багато хто хоче відійти від дорогого природного газу, який буде ще дорожчати, але при цьому не може дозволити собі витратити такі кошти».

Між тим, європейські країни дедалі більше віддають перевагу відновлюваним джерелам енергії. Наприклад, Данія до 2035 року планує повністю перейти на відновлювану енергетику.


Наступного понеділка в «Енергетичній Свободі» слухайте та читайте про проблеми у місцевості, де видобувають газ і нафту

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG