Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи в Дніпропетровську: Міліція відпрацьовує «політичну» версію?


Слідчі дії на місці першого вибуху (вул. Серова, трамвайна зупинка), Дніпропетровськ, 3 травня 2012 року
Слідчі дії на місці першого вибуху (вул. Серова, трамвайна зупинка), Дніпропетровськ, 3 травня 2012 року
Дніпропетровськ – У надзвичайній ситуації в Дніпропетровську дії правоохоронців були професійними. Про це заявив Президент України Віктор Янукович у четвер, під час засідання координаційного штабу з розслідування вибухів. Янукович наголосив, що увесь час, що минув від вибухів 27 квітня, він тримає на контролі перебіг розслідування. Між тим у Дніпропетровську наразі висловлюються сумніви у тому, що винних у злочинах швидко знайдуть і що це будуть «саме ті». Попри заяви правоохоронців про те, що «політична» версія не відпрацьовується, дніпропетровська опозиція заявляє протилежне.

Правоохоронці відпрацьовують кілька версій серії вибухів, які стались на вулицях Дніпропетровська 27 квітня. Раніше повідомляли про шість версій, потім – про чотири. Станом на ранок четверга основна версія інциденту не була визначена, заявив міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко.

За неофіційними даними, силовики схиляються до «кримінальної» версії: про те, що версія бандитських «розборок» відпрацьовується як головна, повідомила у середу газета «Дзеркало тижня. Україна» з посиланням на джерело у спецслужбах. Однак у прокуратурі Дніпропетровської області Радіо Свобода цю інформацію не підтвердили. Спростували й те, що справа про минулорічний вибух у місті, коли загинув бізнесмен, і справа цьогорічних об’єднані в одну.

«Кримінальні справи за фактом вибуху урни 16 листопада 2011 року та кримінальна справа, порушена за фактом вибухів у Дніпропетровську 27 квітня нинішнього року, розслідуються окремо. Ніякого об’єднання не було», – сказала Радіо Свобода речник прокуратури Дніпропетровської області Юлія Дорошенко.

Між тим у дніпропетровському осередку Всеукраїнського об’єднання «Свобода» запевняють: міліція продовжує відпрацьовувати «політичну» версію вибухів. Радник голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Андрій Денисенко оприлюднив нові факти «зацікавленості» правоохоронних органів активістами і прихильниками партії у Дніпропетровську та Дніпродзержинську.
Міліція продовжує опитувати активістів опозиційних партій і навіть журналістів опозиційних видань на причетність до вибухів
Андрій Денисенко

«Міліція продовжує опитувати активістів опозиційних партій і навіть журналістів опозиційних видань на причетність до вибухів, збирається оперативна інформація. Зокрема, активіста ВО «Свобода» Валерія Гарагуца перевіряли на причетність до вибухів. У селі Старі Кодаки, де він офіційно зареєстрований, дільничний перепинив його сестру і розпитував, де він живе, де був у день вибухів, яке в нього авто тощо», – сказав Радіо Свобода Андрій Денисенко.

Він також повідомив, що був дзвінок від людини, яка представилась працівником МВС, на мобільний редактора опозиційного видання Дніпродзержинська «Все про всіх» Олександра Царикова на предмет встановлення його місця перебування і причетності до вибухів.

«СБУ не проводила жодних перевірок, але, можу підтвердити, що МВС веде цілеспрямовану роботу в цьому напрямку. Чи це робиться з ініціативи обласного керівництва міліції, чи за вказівкою МВС, це велике питання», – підсумував Денисенко.

«Винуватці будуть призначені»?

Соціальний психолог із 20-річним стажем, який спеціалізується саме на суспільних надзвичайних подіях Василь Усенко називає принаймні три версії того, що сталось у Дніпропетровську. Він не виключає, що це могли бути як дії психічно хворих, так і екстремістських угруповань, так і політиків.

«Насправді це виклик. І ми можемо тільки припускати, кому – виклик владі, місцевій адміністрації, чи правоохоронним органам, аби продемонструвати їхню безпомічність. Сам примітивізм і доступність засобів для скоєння подібного роду терактів може свідчити за будь-яку версію. Виконавцями міг бути хто завгодно. Питання тільки в тому, чи це «серйозні люди» чи «несерйозні люди», які імітують серйозні дії. Подібні події навіть можуть бути вигідні силовикам, такі сценарії розігрували в різних точках світу», – сказав у коментарі Радіо Свобода Василь Усенко.

Він також додав, що «крокова» доступність усіх точок, де були вибухи, не виключає навіть того, що це міг здійснити одинак, котрий витяг з інтернету інструкції зі створення вибухових пристроїв і виготовив їх у себе вдома.

«Я думаю, що винуватці будуть призначені», – зауважив соціальний психолог.

Між тим держава вже визначилась із допомогою потерпілим. Виплачуватимуть залежно від отриманих травм – від 20 тисяч до 360 тисяч гривень. Кожному із постраждалих відкрили рахунок у банку.

Чотири вибухи пролунали у центрі Дніпропетровська 27 квітня упродовж години. Постраждала 31 людина. Правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею «терористичний акт».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG