Доступність посилання

ТОП новини

Іпотека під 3% річних – реальність чи піар?


Українці зможуть звертатися із проханням надати іпотечний кредит за урядовою програмою
Українці зможуть звертатися із проханням надати іпотечний кредит за урядовою програмою

Марічка Дачковська

Київ – Від 10 травня українці зможуть звертатися із проханням надати іпотечний кредит за урядовою програмою, відповідно до якої такі кредити пропонуватимуть під 3% річних у гривні на 10-15 років. Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. Поки що лише Ощадбанк виявив бажання взяти участь в цій програмі. Натомість експерти називають такі програми популістськими.

Анатолій Близнюк, заявляє, що 13% ставки за іпотечний кредит громадянам України повертатиме держава. «16% річних прийнято. 13% держава буде людям повертати. Людям це буде 3%. Компенсація буде виплачуватися таким чином: спочатку чоловік прийшов, він уклав договір. Тоді банк працює із забудовником. І коли вже це побудовано, або на якійсь стадії, тоді банк віддає свої документи, а розпорядник нижчого рівня (держадміністрація) через казначейство повернуть людям ці 13%», – розповідає Анатолій Близнюк.

Зі свого боку, юрист Тетяна Монтян стверджує, що програма Кабінету міністрів щодо здешевлення іпотечних кредитів – є передчасною, запропонованою з популістською метою.

Водночас Тетяна Монтян наголошує, що найбільша проблема з житлом полягає
Люди вважають, що вони купують квартиру в майбутньому, а насправді вони віддають гроші невідомо кому, невідомо під що
Тетяна Монтян

в тому, що люди не мають гарантій закінчення будівництва і видачі належних документів на те, за що вони заплатили гроші.

«Люди вважають, що вони купують квартиру в майбутньому, а насправді вони віддають гроші невідомо кому, невідомо під що, просто під обіцянку, що колись добудують і їм оформлять документи, тобто, з величезними ризиками. Вся країна в недобудовах і неймовірна кількість обманутих забудовниками. Чого зараз ще хоче Близнюк, я навіть не уявляю».

Механізми реалізації програми відсутні – Монтян

Юрист говорить про те, що механізми реалізації програми відсутні, і за гроші люди купують просто обіцянки.«У нас не вважається будівлею, доки не здамо в експлуатацію і доки немає документів. Люди опиняються в ідіотській ситуації: гроші вони заплатили, а прав не отримали ніяких. І от доки не буде, на мою думку, врегульоване саме це питання, поки у людей не буде права власності або іншого майнового права на ще недобудовані квартири, всі ці історії, чесно кажучи, у мене не викликають ніякої довіри».

Анатолій Близнюк наголошує, що кредити надаватимуться не більш як під 16% річних максимально на 15 років. Однак колишній директор кількох комерційних банків країни, котрий попросив не називати свого імені, стверджує, що в Україні немає банків, які можуть видати кредит на такий термін і тим паче під такі відсотки, оскільки річні вклади залучаються під 17%, а щодо державного бюджету, то там немає коштів для відшкодування обіцяних 13% кожному позичальникові.

Банки не дадуть кредити дешевше, ніж вони можуть їх дати – Шкутяк

Зіновій Шкутяк, народний депутат блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» вбачає в програмі уряду позитив, однак ставиться до
Це піар виключно передвиборний, але навіть якщо одержить якась кількість людей зараз – це також позитивно
Зіновій Шкутяк

здешевлення іпотеки скептично і не виключає, що це може проіснувати лише рік, а надалі бракуватиме коштів, щоб покривати ці відсотки.

«Банки не дадуть кредити дешевше, ніж вони можуть їх дати…Я взагалі вважаю, що це піар виключно передвиборний, але навіть якщо одержить якась кількість людей зараз, це також позитивно. Головне, щоб потім не вийшло так, що людей кинуть напризволяще разом з тим кредитом, який вони вже оформлять на себе», – каже Зіновій Шкутяк.

Анатолій Близнюк презентував урядову програму здешевлення житлових кредитів тільки в недобудовах. За його словами, така можливість буде надана в першу чергу тим, хто стоїть у черзі на житло, хоча бажання кожного громадянина розглянуть. Але за умови, якщо середній дохід позичальника є не більшим, ніж уп’ятеро від середньомісячної зарплати у відповідному регіоні.

Радіо Свобода запитало у читачів Twitter, чи вірять вони у 3% іпотеку:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG