Доступність посилання

ТОП новини

Електронні книги потерпають від піратів і в Європі, і в Україні


Брюссель – Книговидавництво у Євросоюзі вважають лідером індустрії культурної сфери. Тим часом, ринок електронних книг, які знаходять серед європейців все більше прихильників, часто наштовхується на проблеми з піратством та незаконним обігом в інтернеті. На ці ж недоліки скаржаться й видавництва України, хоча обсяги літератури в електронному форматі на українських теренах далеко відстають від європейських. Щойно у Брюсселі міністри культури та освіти держав співдружності ухвалили пакет заходів під назвою «Креативна Європа». Згідно з планами, будуть здійснені чималі реформи, зокрема для вирішення видавничих проблем підуть чималі кошти. Радіо Свобода спробувало порівняти, як у цьому сенсі йдуть справи в Україні та ЄС.

Порівняно з країнами Заходу на українському ринку кількість електронних книг дуже незначна. З одного боку, труднощі полягають у все ще слабкому розвитку інтернету, особливо у сільських місцевостях. До того ж, як кажуть фахівці, левова частка цих творів розміщена в мережі без згоди авторів чи видавців.

Голова Української асоціації книговидавців Олександр Афонін каже, що не раз звертався до Генеральної прокуратури по допомогу у захисті авторських прав та зі скаргами на недобросовісні інтернет-сайти. Поки що безрезультатно. «Вести боротьбу з українськими комп’ютерними піратами надзвичайно важко», – зазначає він.

«Нещодавно у мене відбулася зустріч із керівництвом новоствореної служби МВС із боротьби з кіберзлочинністю, – розповідає Афонін. – Планується створення робочої групи, до складу якої увійдуть законослухняні провайдери, представники правоохоронних органів і представники громадських організацій, що представляють права власників, зокрема, Українська асоціація видавців».

Щоправда, коли ця група розпочне роботу, наразі невідомо, зауважує Олександр Афонін.

Податки на електронні романи в ЄС вищі, ніж за друковані

Видавці Євросоюзу констатують: ринок електронної книги тут набирає обертів, проте, піратство та порушення авторських прав – теж доволі поширене явище. Європейська федерація книговидавців звернулася до Ради ЄС та Єврокомісії з вимогою створити кращий законодавчий захист електронної книги, а також гармонізувати оподаткування різних пристроїв для читання цих книг, каже голова Європейської федерації книговидавців Анн Бергман-Таон.

«Наразі податок на електронні книги доволі високий, а ось друковані видання користуються податковими пільгами, – додає вона. – Ми вимагаємо від Ради ЄС та Єврокомісії дозволити кожній із країн співдружності скоротити податок на додану вартість на електронні книги, які є майбутнім нашого видавничого сектору».

А от, скажімо, для молоді Великобританії цифрові книги вже не є майбутнім: тут, порівняно з іншими державами Євросоюзу, помічено найбільший попит на цю продукцію. Голова Британської федерації видавців Ричард Чаркін при цьому зауважує, що піратство перешкоджає нормальній роботі видавництв. Адже при великому бажанні видавців надавати людям доступ до літератури, треба ще й розраховуватися з авторами, зауважує він.

Книговидавництво, як традиційне, так і цифрове, у Євросоюзі має пристойний річний обіг. У грошовому еквіваленті це близько 23 мільярди євро. До того ж, у цій найбільшій «промисловості культури» зайнято 150 тисяч осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG