Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вшанували пам’ять жертв політичних репресій


У низці міст України в неділю відбулися урочисті й жалобні заходи з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Зокрема, агентство УНІАН повідомило про такі урочистості в Івано-Франківську, Луганську чи Херсоні.

В Івано-Франківську керівники обласної і міської влади, громадськість міста, молодь і делегації з усіх районів Прикарпаття зібралися у меморіальному комплексі «Дем’янів Лаз», щоб пом’янути жертв комуністичного терору, своїх земляків, яких розстріляли органи НКВС у Станіславській (Івано-Франківській) тюрмі на початку 1941 року. Поминальну панахиду відправили священики УГКЦ, УПЦ-КП, УАПЦ. Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять невинно убієнних.

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк і голова обласної ради Олександр Сич від імені громади Прикарпаття поклали вінок до могили закатованих людей. Вінки і квіти на могили також поклали представники громад 14 районів і п’яти міст обласного значення, які несли в руках запалені лампадки.

Після поминальних заходів усі охочі побували в музеї «Дем’янів Лаз», в якому ознайомилися з новими експонатами-документами про репресії на Прикарпатті.

У Луганську мітинг-реквієм, присвячений пам’яті жертв політичних репресій, провели у сквері Пам’яті опозиційні сили – ВО «Батьківщина», «Фронт змін», ВО «Свобода». Перед початком мітингу-реквієму представники УПЦ-КП і УГКЦ спільно відслужили молебень біля пам’ятного знаку жертвам політичних репресій.

У резолюції мітингу учасники засудили тоталітарний і авторитарний режими, які були на українській землі в роки радянської влади, і висловили обурення «політикою олігархічно-кланової антинародної влади в сучасній Україні, яка, живучи «за поняттями», послідовно обмежує громадянські та політичні права і свободи».

А в Херсоні, де біля монумента жертвам тоталітарних режимів зібралися вшанувати їхню пам’ять разом представники місцевої влади та опозиційних сил, мітингові не завадила навіть сильна злива з грозою і градом. Перед присутніми виступив заступник голови Херсонської облдержадміністрації Михайло Мельник, який нагадав про ті страшні події, які відбувалися в Україні, і в Херсонській області зокрема, в першій половині XX століття. «Без історії, навіть такої трагічної, ніколи не буде майбутнього. Ми повинні це пам’ятати», – сказав він. Панахиду за жертвами тоталітаризму провів священик УПЦ-КП.

Радіо Свобода також повідомляло про громадянську панахиду на Дніпропетровщині на місті поховання тисяч жертв сталінізму за участі представників і влади, і опозиції, чи про освячення надгробного пам’ятника 26 дітям, убитим комуністичним режимом у 1949–1951 роках у в’язницях у Львові.

У Києві об’єднана опозиція вшанувала пам’ять жертв політичних репресій біля меморіалу «Биківнянські могили» під Києвом іще в суботу.

День пам’яті жертв політичних репресій – щорічний національний пам’ятний день в Україні, який відзначається у третю неділю травня.
XS
SM
MD
LG