Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах судяться із комунальниками за зайві платежі


Черкаси – У Черкасах збільшується кількість позовів жителів міста до служб утримання будинків (СУБ). Містяни вимагають повернути їм зайво сплачені кошти за квартплату більше, ніж за 2 роки. Натомість представники міської влади переконують, що тарифи завжди були обґрунтованими, а позови до СУБів – це перший крок до знищення комунальних підприємств, що вкрай негативно відіб’ється на благоустрої міста.

Черкащанин Олександр Тарасенко нещодавно відсудив у комунального підприємства «Придніпровська служба утримання будинків» 463 гривні. Це ті гроші, які він зайво сплачував комунальному підприємству протягом майже 2,5 років.

Кілька місяців тому Олександр дізнався, що рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 2008 року, яке встановлювало вартість житлово-комунальних послуг (з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій), визнано незаконним та скасовано судом. Однак із грудня 2008-го до квітня 2011 року, доки виконавчий комітет не ухвалив нове рішення, СУБи нараховували квартплату відповідно до скасованих судом тарифів.

У СУБів немає коштів на виплати, призначені судом

У коментарі Радіо Свобода Олександр зауважує: черкащани не подавали б у суд, якби СУБи добровільно погодилися перерахувати кошти, які переплачували містяни впродовж 28 місяців.

Було б економічно обґрунтованіше і доцільніше, якби СУБи самі зробили цей перерахунок
Олександр Тарасенко
«Було б економічно обґрунтованіше і доцільніше, якби СУБи самі зробили цей перерахунок. Нехай навіть не видали живими грошима, але врахували це в рахунок майбутньої квартплати. Але мене дивує позиція нашої міської влади, яка просто не те, що не помічає, а нехтує правами черкащан», – каже Олександр Тарасенко.

Натомість директор департаменту житлово-комунального комплексу Черкаського міськвиконкому Олександр Риджаніч упевнений, що тарифи, які були ухвалені і у 2008, і у 2011 роках – обґрунтовані. Більше того СУБи не акумулюють кошти, тому, по суті, не зможуть віддавати стягнення, які призначить суд, громадянам.

Я вважаю, що жителі сьогодні сплачують згідно із тарифами, а СУБи виконують роботи згідно із проплатами
Олександр Риджаніч
«СУБ отримує кошти, платить податки і виконує роботи. Згідно із цим, на сьогодні у СУБу немає заощаджень із проплат. І як ви сьогодні уявляєте, що СУБ повинен повернути кошти? Я вважаю, що жителі сьогодні сплачують згідно із тарифами, а СУБи виконують роботи згідно із проплатами», – каже Олександр Риджаніч.

Банкротство СУБів призведе до сміттєвого колапсу – департамент ЖКК

Оскільки Черкаський окружний адміністративний суд визнав незаконним та скасував рішення Черкаського виконкому від 2008 року, це дає право мешканцям житлових будинків, які сплачували на користь СУБів кошти за тарифами скасованого рішення, звернутися до комунальних підприємств з вимогою проведення перерахунку, зазначає юрист Євген Синельников.

Судовою практикою вже підтверджено, що такі позивні вимоги є обґрунтованими і підлягають до задоволення
Євген Синельников
«У випадку, якщо їм відмовлять комунальні служби у проведенні таких перерахунків, то звертатися до суду з вимогами про стягнення безпідставно отриманих сум. Відповідно судовою практикою вже підтверджено, що такі позивні вимоги є обґрунтованими і підлягають до задоволення», – наголошує Євген Синельников.

Контрольно-ревізійний відділ у Черкасах, який восени 2011 року перевірив усі підприємства житлово-комунального господарства міста, виявив значні порушення в тарифоутворенні та зайві отримані кошти із черкащан. Зокрема, у СУБах на суму близько 36 мільйонів гривень. Втім у Департаменті житлово-комунального комплексу Черкаського міськвиконкому переконані: позови до СУБів призведуть до банкротства та ліквідації комунальних підприємств, а у місті натоміть настане сміттєвий колапс.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG