Доступність посилання

ТОП новини

Росія заперечує, що підтримує план переходу влади в Сирії


Сергій Лавров на прес-конференції в Москві після зустрічі з колегою з Тунісу заявляє про позицію щодо Сирії 28 червня 2012 року
Сергій Лавров на прес-конференції в Москві після зустрічі з колегою з Тунісу заявляє про позицію щодо Сирії 28 червня 2012 року
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заперечив сьогодні повідомлення, що його країна підтримує план переходу влади в Сирії, що передбачав би заклик до відставки сирійського президента Башара аль-Асада і створення там уряду національного примирення.

Лавров повторив позицію Москви, що Росія не підтримує і не підтримає ніякого зовнішнього втручання в Сирії, а міжнародна зустріч, яку скликає міжнародний представник Кофі Аннан, не має наперед визначати зміст внутрішнього сирійського загальнонаціонального діалогу.

Учора неназваний урядовець США заявляв, що представник ООН і Ліги арабських держав у Сирії Кофі Аннан уже запевнив Вашингтон, що Москва напередодні зустрічі схвалила такий план переходу влади в Сирії, з яким згодні й інші очікувані учасники зустрічі.

Учора ж Кофі Аннан підтвердив, що міжнародний саміт щодо Сирії на рівні міністрів закордонних справ має відбутися післязавтра в Женеві.

Росія вже не раз заявляла, що виступатиме проти будь-яких спроб чинити тиск на свого союзника Асада, щоб він пішов у відставку.

Сирійська ж опозиція заявляє, що відкине будь-який мирний план, який не вимагатиме прямим текстом відставки Асада з посади президента. Сьогодні сирійські опозиційні групи підтвердили цю позицію.

Тим часом Туреччина офіційно підтвердила сьогодні повідомлення засобів інформації про нові заходи на її кордоні з Сирією. За словами урядовців, як попереджувальний захід поблизу кордону розмістили близько 30 одиниць військової техніки, зокрема, зенітну артилерію і ракетні установки «земля – повітря».

Днями прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявляв, що після збиття Сирією минулого тижня турецького військового літака його країна змінює правила застосування воєнної сили на кордоні і вважатиме за воєнну ціль сирійські підрозділи чи військову техніку, які з’являтимуться на кордоні.
XS
SM
MD
LG