Доступність посилання

ТОП новини

Олімпіада скандалів, Україна – серед жертв


Людмила Йосипенко, 4 серпня 2012 рік. Лондон
Людмила Йосипенко, 4 серпня 2012 рік. Лондон
Ігри ХХХ літньої Олімпіади в Лондоні перетнули екватор. Та хоч якими б були остаточні підсумки змагань, які завершаться наступної неділі, залишиться неприємний осад після того, як олімпійський вогонь згасне.

Три гучних скандали прямо стосувалися української збірної. Вже після завершення чоловічого командного турніру зі спортивної гімнастики (виграли, до речі, китайці) «синьо-жовтих» (у їхньому складі виступили Микола Куксенков, Віталій Наконечний, Ігор Радівілов, Олег Cтепко, Олег Верняєв) залишив без заслуженої «бронзи» протест японських функціонерів.

Вони оскаржили занадто низьку, на їхню думку, оцінку свого атлета в останній вправі на коні. Триразовий абсолютний чемпіон світу Кохеї Утімура провалив зіскок, і першою реакцією арбітрів було незарахування цього елемента. Суть скарги японців полягала в тому, що зіскок, хай і з помилкою, потрібно зарахувати. Гімнастична Феміда стала на бік фаворитів, повернула їм 0,7 бала, і цього вистачило, щоб японці обійшли не лише українців, а й срібних призерів британців.

Протестувати після цього рішення було неможливо – за гімнастичними правилами, оскаржити можна лише оцінку власного спортсмена, а не суперника.

«Для нас це шок. Я побував на багатьох Олімпіадах, але такого ще не бачив. Японський гімнаст завалив зіскок, тому ставити йому таку високу оцінку було несправедливо. А наша команда була єдиною, яка відпрацювала без грубих помилок», – сказав перший віце-президент Української федерації гімнастики Ігор Коробчинський.

Я розчарований, адже фактично у нас вкрали медаль
Ігор Коробчинський
«Я розчарований, адже фактично у нас украли медаль. На мою думку, наша команда заслуговувала на срібну нагороду. Британцям, які фінішували третіми, судді дещо завищували оцінку. Мало хто знає, що Микола Куксенков вийшов на олімпійський поміст після дуже складної травми ноги. Команда рівно і впевнено пройшла всі снаряди, хлопці – молодці!» – прокоментував ситуацію головний тренер збірної з гімнастики Юлій Куксенков.

Спорт – заручник політики?

Наступної гучної втрати українці зазнали на боксерському рингу. У поєдинку проти британця Ентоні Оґого український боксер Євген Хитров (вагова категорія 78 кілограмів) мав вигляд на голову вищого за свого суперника. Господар рингу двічі побував у нокдауні, але за результатами суддівських записок рахунок виявився рівним — 18:18.

А згодом, після підрахунку «брудних» ударів (тобто зарахованих не всіма арбітрами) перемогу віддали Ентоні Оґоґо. Вже після оприлюднення цих підрахунків з’ясувалося, що навіть таким способом мав перемагати чинний чемпіон світу Хитров, але рефері помилилися у простій арифметичній дії – складанні.

Міжнародна федерація аматорського боксу (АІВА) відхилила всі українські протести, ішлося навіть про апеляцію до Спортивного арбітражного суду в Лозанні…

Останній (принаймні, на цей момент) скандальний епізод стався в змаганні легкоатлеток-семиборок. Всі перипетії, пов’язані з позбавленням Людмили Йосипенко бронзової медалі, ще свіжі у пам’яті, тому переказувати історію не варто – лише один коментар.

Головний тренер збірної України з легкої атлетики Олександр Айпачев повідомив, що апеляційне журі Олімпіади в Лондоні відхилило протест української сторони на остаточний результат змагань у семиборстві.

Ми подали зустрічний протест. Його відхилили. Це просто якесь божевілля
Олександр Айпачев
«Після оголошення результатів німкеня (срібний призер Лілі Шварцкопф) була дискваліфікована в бігу на 800 метрів, і наша Йосипенко посіла третє місце. Після цього німці подали протест, який задовольнили. Ми подали зустрічний протест. Його відхилили. Це просто якесь божевілля», – сказав наставник в інтерв’ю «Сегодня» після завершення семиборства.

«Німкеня, коли стартувала, на віражі кілька разів наступила на внутрішню бровку. Це грубе порушення. Одного разу достатньо, щоб зняти спортсмена. Тому її і дискваліфікували. І це було правильне рішення. Ми переглядали цей забіг кілька разів і з різних точок. Було чітко видно, що вона наступає на лінію», – наголосив Айпачев.

У неділю пізно увечері скарбничка українських олімпійців поповнилася ще однією бронзовою медаллю. Спортсменка Ольга Саладуха принесла Україні першу нагороду в легкій атлетиці, ставши третьою на Олімпійських іграх у Лондоні в секторі для потрійного стрибку. В активі «синьо-жовтих» (до речі, винятково жінок) – 2 золотих і 5 бронзових медалі. Це 21-ше місце серед понад 200 країн-учасниць Олімпіади.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG