Доступність посилання

ТОП новини

Вирок учасницям гурту Pussy Riot чекають у понад 20 країнах


Суд Москви сьогодні оголосить вирок у справі трьох учасниць гурту Pussy Riot – виконавиць «панк-молитви» у храмі Христа-Спасителя у російській столиці. Трьох молодих жінок звинувачують у хуліганстві, за що їм загрожує до семи років ув’язнення. За майже півроку, які вони провели за ґратами, справа Pussy Riot набула міжнародного розголосу. На підтримку обвинувачених виступили світові політики та відомі артисти. А в день суду очікується проведення акцій протесту в 20 країнах світу.

Вироком судді Марини Сирової має закінчитися суд над учасницями групи Pussy Riot Катериною Самуцевич, Надією Толоконниковою та Марією Альохіною, які з березня перебувають у в’язниці. Їх обвинувачують у тому, що їхня панк-молитва в храмі Христа-Спасителя під назвою «Богородице, Путіна прожени» була блюзнірською, а їхні дії – «хуліганськими» і такими, що мали за мотив «релігійну ненависть».

Самі молоді освічені жінки, яким ледь за 20, своєї вини не визнають. «Я не мала за мотив релігійну ненависть і ворожнечу», – пояснила одна з обвинувачуваних Надія Толоконникова.

Справа, яка на думку більшості оглядачів, починалася як показове залякування будь-якого інакодумства, в тому числі естетичного, за кілька місяців перетворилася, за словами британської газети The Telegraph, на «кафкіанський процес», який продемонстрував неготовність путінського режиму реагувати на несподівані труднощі.

Протести ростуть і ширяться

На підтримку співачок збирають петиції, проводять акції в різних країнах Європи та США. Про свою солідарність з ними заявили світові зірки, серед них Bjork, Пол Маккартні та Мадонна. Остання виступила на підтримку Pussy Riot прямо на своїх концертах у Москві та Санкт-Петербурзі.

Під тиском закордонної громадськості висловитися у цій справі був змушений навіть президент Росії Володимир Путін, проти якого, власне і була спрямована панк-молитва.

Я не думаю, що варто їх тук суворо судити за це. Думаю, що вони самі мають зробити свої висновки. Але остаточне рішення має винести суд
Володимир Путін
«Я не думаю, що варто їх тук суворо судити за це. Думаю, що вони самі мають зробити свої висновки. Але остаточне рішення має винести суд», – заяви Путін.

Але мало хто сумнівається, що вирок суду буде звинувачувальний. Адже в Росії це майже невидане явище. Та і статистика самої судді Сирової не дає підстав для оптимізму: у 92% зі 178 судових справ, які вона вела, підсудні були визнані винними.

Але на цьому, на переконання правозахисників, справа Pussy Riot не завершиться. Акції на підтримку групи плануються на п’ятницю в понад 20 країнах світу, вони мають пройти в Берліні, Лондоні, Вашингтоні, та в багатьох містах у самій Росії.

Одна з учасниць групи, яка не брала участі в акції в храмі Христа-Спасителя, а тому залишилася на волі, закликає всіх жінок по цілому світу вдягнути «балкалави» і організувати «власний бунт».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG