Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані штурмують посольство Білорусі через колишнього президента й його брата


Джаниш Бакієв на фото з Мінська, оприлюднене 17 серпня 2012 року
Джаниш Бакієв на фото з Мінська, оприлюднене 17 серпня 2012 року
Десятки людей напали сьогодні на посольство Білорусі в столиці Киргизстану Бішкеку, вимагаючи негайної видачі з Білорусі колишнього президента Курманбека Бакієва і його брата Джаниша Бакієва.

Дехто з демонстрантів кидав у посольство каміння, яке побило вікна і пошкодило меблі всередині.

За повідомленнями, серед учасників протесту були родичі загиблих у перебігу повстання проти влади Курманбека Бакієва 2010 року, яке й скинуло його з посади.

Минулого тижня Киргизстан відкликав для консультацій свого посла з Білорусі через «відсутність реакції білоруської сторони» на вербальну ноту Киргизстану з вимогою негайно арештувати і видати Джаниша Бакієва.

МЗС Киргизстану попередніми днями заявляло, що подало до МЗС Білорусі вербальну ноту з вимогою арештувати і видати Джаниша (Джанибека) Бакієва, якого на батьківщині звинувачують у причетності до вбивства понад 80 демонстрантів проти тодішньої влади його старшого брата Курманбека Бакієва та в низці інших тяжких кримінальних злочинів. Нині в Бішкеку триває процес у справі про загибель демонстрантів над обома Бакієвими заочно і ще над більш як двома десятками тодішніх посадовців.

Киргизстан звернувся до Білорусі у справі Джаниша Бакієва після того, як позаминулого тижня в інтернеті з’явилися його знімки, зроблені, як стверджують, у Мінську.

Киргизстан також вимагав від Білорусі видати і Курманбека Бакієва, який утік до Білорусі після свого скинення й живе там уже понад два роки, але Мінськ відхилив ту вимогу.
XS
SM
MD
LG