Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний фестиваль Бруно Шульца – зустріч кількох культур


Львів – На Львівщині розпочинається V Міжнародний фестиваль Бруно Шульца, відомого польського письменника і художника, єврейського походження, народженого на українській землі. Цьогоріч виповнюється 120-річчя від дня народження та 70-річчя від дня трагічної загибелі Бруно Шульца. Фестиваль Шульца відбуватиметься у Львові і Дрогобичі до 12 вересня.

90 років тому графічні малюнки Бруно Шульца вперше експонувалися у Львові. 4 вересня у Львівській галереї мистецтв представлять виставку Бруно Шульца, і вперше можна побачити двадцять два оригінальні малюнки митця з Варшавського музею літератури, три роботи, які належать Львівській національній галереї мистецтв, і один твір з бібліотеки Стефаника.

Однак, щоб потрапити на експозицію, відвідувачам доведеться пройти через «Темну кімнату пам’яті Бруно Шульца», перформенс з несподіванками підготували польські актори з театру «Сцена пластична».

Шульца порівнюють з Кафкою

Бруно Шульц народився в українському місті Дрогобич в єврейській родині. Виховувався серед єврейської, польської, української, німецької культур. Письменник учителював, у 1933 році видав польською мовою дві відомі збірки оповідань «Цинамові крамнички» і «Санаторій під клепсидрою» у стилі «магічного реалізму». Бруно Шульца за стилем писання порівнюють з Кафкою. Шульц досить швидко здобув ім’я відомого графіка, брав участь у виставках у Варшаві, Вільні, Львові.

Втім, велика частина спадщини Бруно Шульца зникла у роки Другої Світової війни. Вдалося знайти листи митця, і чимало дослідників мріють віднайти отанній роман письменника «Месія», над яким Шульц працював перед війною, зазначив Гжеґож Юзефчик, президент товариства «Фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі».

У Дрогобичі, де народився, жив, працював Бруно Шульц, немає жодної речі, які б належала напряму Шульцу: ні рукописів, ні предметів
Гжеґож Юзефчик
«У Дрогобичі, де народився, жив, працював Бруно Шульц, немає жодної речі, які б належала напряму Шульцу: ні рукописів, ні предметів. Всі, хто знаходив якийсь слід загубленого роману «Месія», трагічно гинули, тоді з’являлись якісь підробки. З цієї історії можна зробити сенсаційний фільм», – каже Ґжеґож Юзефчик.

У Дрогобичі досі немає музею Шульца

Нині за спадщину Бруно Шульца змагаються Польща та Ізраїль. В Україні про Шульца голосно заговорили у 2001 році, коли ізраїльський інститут Яд Вашем незаконно вивіз із Дрогобича настінні малюнки Бруно Шульца і досі їх не повернув. Донині у Дрогобичі, рідному місті Бруно Шульца, у будинку, де він мешкав, не створено його музей. У цьому домі мешкають дві сім’ї, яким потрібно надати квартири, але місцева влада лише обіцяє, каже директор Міжнародного фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі Віра Меньок.

То є наша ідея створити музей Бруно Шульца у Дрогобичі. Польща підтримує цю ідею на найвищому рівні, ще має підтримати Україна. Це має бути вирішено на рівні порозуміння двох держав
Віра Меньок
«На вулиці Юрія Дрогобича є його будинок, де він мешкав з родиною, творив. Там мешкають дві сім’ї, але якщо людям добру зроблять пропозицію, то немає проблем. То є наша ідея створити музей Бруно Шульца у Дрогобичі. Польща підтримує цю ідею на найвищому рівні, ще має підтримати Україна. Це має бути вирішено на рівні порозуміння двох держав», – розповіла Віра Меньок.

У Дрогобичі і Львові, зокрема, в рамках Форуму видавців, заплановані сотні цікавих і різноманітних заходів, присвячених Бруно Шульцу, за участю гостей з України, Польщі. Це, зокрема, презентація творів Бруно Шульца українською мовою, шульцівської енциклопедії польською, книги листів та есеїв, а ще заплановані театральні вистави, концерти, показ фільму «Санаторій Під Клепсидрою», знятого режисером Войцехом Гасом у 1973 році. Це сюрреалістична стрічка за прозою Шульца, яка розповідає про маленькі єврейські містечка у роки Австро-Угорської імперії, про сенс життя. Цей фільм у 1973 році отримав нагороду «Золота пальма» на Канському кінофестивалі.

Фестиваль Бруно Шульца – це фестиваль зустрічі кількох культур, що стали формою порозуміння понад міжнаціональними, міждержавними, міжрелігійними, міжкордонними перепонами. Спадщина Бруно Шульца належить українцям, полякам, євреям і навчає спільному розумінню культури.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG