Доступність посилання

ТОП новини

Чи доставлять Тимошенко до харківського суду?


Київ – Юлія Тимошенко відмовилася брати участь у засіданні районного Київського суду Харкова у справі щодо діяльності корпорації ЄЕСУ, призначеному на 11 вересня, повідомила прес-служба Державної пенітенціарної служби. Судові засідання у цій справі вже неодноразово переносили через відсутність підсудної. Водночас, захист екс-прем’єра наголошує, що вона не відмовилася, а заявила, що немає такої можливості через стан здоров’я. Відтак, Юлію Тимошенко можуть доставити до суду силоміць, припускають її адвокати.

Юлію Тимошенко можуть доставити до суду примусово, оскільки влада зацікавлена прискорити розгляд справи щодо діяльності Єдиних Енергетичних систем України, каже адвокат екс-прем’єра Олександр Плахотнюк.

«Ще навіть не скінчилися строки реабілітації, які визначили німецькі лікарі. В такому стані Юлія Тимошенко не може брати участь у засіданні. Без неї слухатися справа не може. Але, враховуючи бажання дослухати цю справу будь-яким чином, не виключається можливість того, що силоміць буде доставлена Юлія Володимирівна. По газовій справі, я так гадаю, що навіть судді, які оголошували рішення, розуміють, що Європейський суд з прав людини визнає це рішення політично вмотивованим», – наголосив Плахотнюк.

Тим часом з’явилися претензії від Росії…

Тим часом у Господарському суді Києва на розгляді перебуває справа про претензії російського Міністерства оборони до України щодо боргів корпорації ЄЕСУ. Суд має усі підстави визнати ці претензії неправомірними, вважає заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. Утім, за його словам, попри припущення опозиційних політиків, це не вплине на розгляд справи проти Юлії Тимошенко у харківському суді.

«Держава Україна вважає, що це приватні стосунки. І ніяких гарантій, оформлених до кінця, немає. Не було рішення Кабінету міністрів з цього питання. А от у Харкові суд йде з питання, що ці особи направили свої зусилля на оформлення комерційних стосунків за рахунок держави. Були усі спроби: і листування, і прийняті якісь рішення – направлені на оформлення гарантій від держави», – відзначив у коментарі для Радіо Свобода Олійник.

Російське Міноборони наполягає на тому, що ЄЕСУ має перед ним борг 3 мільярди 239 мільйонів гривень, а держава Україна надавала гарантії щодо повернення цих коштів.

За інформацією прес-центру СБУ, Юлія Тимошенко обвинувачується в організації ухилення від сплати податків та у розкраданні і замаху на розкрадання бюджетних коштів на посаді керівника корпорації Єдині енергетичні системи України, яку вона обіймала у 1995-1997 роках. Водночас захист наполягає, що справу проти Тимошенко щодо діяльності ЄЕСУ закрили в 2005 році законно, що й підтвердив Верховний Суд України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG