Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську не виключають особливого статусу для івриту


Міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко не виключив у середу, що у Дніпропетровську можуть ініціювати особливий статус для івриту, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Як сказав він після сесії міськради, на якій було ухвалено регіональний статус російської мови, якщо єврейська громада захоче, це питання будуть обговорювати. «Поки що вони ще не захотіли», – додав він.

При цьому посадовець висловив думку, що в місті люди, які вважають себе євреями за національністю, не знають ані івриту, ані їдишу.

«Мало хотіти – треба володіти мовою. На цей час у Дніпропетровську є єврейська школа, яка є на балансі міської ради. Ми сплачуємо всі необхідні витрати на утримання школи і заробітну плату вчителям. Якщо цієї школи буде замало, відкриємо ще одну. Мало буде – ще одну відкриємо», – сказав Іван Куліченко.

Водночас він визнав, що російська мова у Дніпропетровську жодних утисків не зазнавала. «Я був би щасливим, якби в Дніпропетровську говорили двома, трьома, чотирма, п’ятьма чи шістьма мовами», – сказав міський голова.

Дніпропетровськ вважають центром єврейського життя в Україні: місцева єврейська громада – одна з найбільших і найактивніших, вона налічує близько 40 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG