Доступність посилання

ТОП новини

В Криму закликають мусульман до зваженості і терпимості


Сімферополь – Духовне управління мусульман Криму вважає неприйнятними радикальні дії у відповідь на знятий в США фільм «Невинність мусульман», – заявив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник Муфтія мусульман Криму аджі Айдер Ісмаїлов. За його словами, фільм, в якому висміюється пророк Магомет, створили для провокування мусульман до силових дій, щоб потім культивувати негативний образ Ісламу та мусульманина.

Духовне управління мусульман (Муфтіят) Криму «однозначно засуджує» будь-які спроби образити релігійні чи національні почуття людей або груп. За словами заступника Муфтія Криму аджі Айдера Ісмаїлова, «повного засудження» заслуговують намагання образити більше мільярда мусульман, як це сталося через оприлюднення уривків любительського фільму, де негативно показано мусульман і пророка Магомета.

Фільм «Невинність мусульман» був знятий у США і після розміщення у мережі інтернет викликав хвилю протестів у мусульманських громадах багатьох країн світу. Результатом нападів на американські дипломатичні установи у низці країн стали людські жертви, серед загиблих – посол США в Лівії Крістофер Стівенс.

Ці люди чи сили, які стоять за подібними фільмами чи карикатурами, мають за мету, як ми думаємо, якраз провокацію якихось конфліктів, протистоянь, радикальних виступів чи насильницьких акцій
аджі Айдер Ісмаїлов
Представник Муфтіяту Криму аджі Айдер Ісмаїлов засудив прояви насильства і закликав єдиновірців «не піддаватися на провокації» під час протестів проти цього фільму, поводити себе «більш виважено, дієво і позитивно». За його словами, мета справжніх замовників таких релігійних образ – дискредитувати Іслам і мусульман, виставити їх у негативному світлі. «Реакція має бути більш зваженою і продуманою,бо ці люди чи сили, які стоять за подібними фільмами чи карикатурами, мають за мету, як ми думаємо, якраз провокацію якихось конфліктів, протистоянь, радикальних виступів чи насильницьких акцій», – вважає заступник Муфтія Криму.

«На нас каменем, а ми хлібом» – кримськотатарська народна мудрість

Зрештою, ми в 21 столітті живемо. Нікому не можна затикати рота і закривати екрани. У відповідь можна зняти гарний фільм про іслам
Мустафа Джемілєв
Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв назвав цей образливий антиісламський фільм «примітивним і брудним». Втім, він вважає, що це не може бути підставою для погромів та убивств. «Зрештою, ми в 21 столітті живемо. Нікому не можна затикати рота і закривати екрани. У відповідь можна зняти гарний фільм про іслам. Так, полемізувати треба, але ось така істерична реакція… Звичайно, ми проти цього. Маємо бути терпимими», – заявив Мустафа Джемілєв.

Голова Меджлісу висловив сподівання, що у Криму подібних заворушень, які прокотилися в країнах Близького Сходу та Європи, не буде. За його словами, запорукою цьому є давня історія кримськотатарського народу та його державності і сучасна історія кримськотатарського національного руху з міцними традиціями терпимості і принципами ненасилля.

Традиції кримських татар згадав і аджі Айдер Ісмаїлов, він процитував давню кримськотатарську народну мудрість: «На нас каменем, а ми хлібом». За його словами, така позиція буде «більш виграшною для мусульман». Він також закликав єдиновірців «позиціонувати себе, як представники наймолодшої світової релігії, останнього варіанту божественного послання всьому людству, в основі чого лежить любов і повага».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG