Доступність посилання

ТОП новини

Для донеччан ідеальний депутат – це чесна людина, яка живе на зарплату


Донецьк – Пересічні жителі Донецька не зовсім чітко уявляють, чим має займатися народний депутат, а відтак, не виставляють до кандидата високих вимог. Проте більшість добре уявляє, чим цей народний обранець займатися не має.

«Брехуни» – саме це слово найчастіше лунало з вуст донеччан, коли я просила охарактеризувати народного депутата.
Депутатська недоторканність та інші радощі, які огороджують їх від впливу людей – це все їм не потрібно

Студент філологічного факультету Юрко зазначає: «Всі крали, крадуть і будуть красти. Ось ця депутатська недоторканність та інші радощі, які огороджують їх від впливу 46 мільйонів людей, – це все їм не потрібно. Бо якщо ти дійсно хочеш робити для своєї країни добру справу, то тобі не треба нічого боятися чи підкуповувати когось. Ти працюєш і вирішуєш так, як потрібно народу».

А пенсіонера Петра обурює безвідповідальність парламентарів. Він вважає, що депутат має постійно бути присутнім на робочому місці.
Треба, щоб вони щодня ходили на роботу, і щоб кожен голосував за себе. Не карткою за всіх! Кнопкодави!

«Вони ж мають закони ухвалювати, а непотрібні – ліквідувати. Треба, щоб вони щодня ходили на роботу, і щоб кожен голосував за себе. Не карткою за всіх! Кнопкодави! Ми ж бачимо – 20 людей сидить, а голосує за 200», – каже виборець.

Незнання та зневіра

Викладач йоги Ірина зізнається, що не дуже уявляє, чим має займатися народний депутат. Однак вона переконана, що народні обранці мають виконувати обіцянки, які роздають під час виборчої кампанії.
Головне, щоб він виконував всі обіцянки, які він людям дає

«Головне, щоб він виконував усі обіцянки, які він людям дає. І щоб працював, а не тікав там кудись – додому чайок пити. І щоб людям подобалося те, що вони там ухвалюють», – мріє Ірина.

Та й інші опитані теж хочуть, щоб депутати відповідально ставилися до своїх обов’язків, однак мало хто уявляє, у чому саме ця робота полягає. Втім, багато донеччан сходяться на тому, що «депутати мають бути чесними й жити на свою зарплату».

Донецький політолог Ігор Тодоров пояснює, що розчарування політиками характерне для більшості виборців. Репутація нинішніх слуг народу виявилася такою, що навіть уявити образ ідеального народного обранця людям украй складно.
Процес розчарування охопив різні верстви, різні регіони незалежно від політичних орієнтацій

«З одного боку, відсутність на рівні масової свідомості уявлення про те, чим має займатися парламент. А з іншого боку, розчарування всією владою. Причому цей процес розчарування охопив різні верстви, різні регіони незалежно від політичних орієнтацій. Тобто, люди не бачать перспектив, не бачать можливості власного впливу на покращення, саме як реальне покращення, а не політичне гасло», – сказав Ігор Тодоров Радіо Свобода .

Щодо зовнішності кандидатів, віку та статі особливих уподобань майже ніхто не має, і лише деякі зазначають, що було б непогано бачити депутатів стрункими й спортивними. Донеччани також хочуть, щоб депутат вірив у Бога і ніс відповідальність за свої вчинки.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG