Доступність посилання

ТОП новини

У Росії опозиція заявляє про масові порушення на місцевих виборах


Лідери російської опозиції стверджують, що місцеві вибори в Росії виявили низку порушень, включно з масовим багаторазовим голосуванням одних і тих же осіб та вкиданням пачок бюлетенів окремими учасниками голосування. Спостерігачі також відзначають низьку явку виборців під час голосування в російських регіонах у минулу неділю, де на виборах губернаторів та місцевих законодавчих дум перемогу святкують представники правлячої «Єдиної Росії».

Представники «Єдиної Росії» перемогли у всіх 5 регіонах, де проводили, вперше за 8 років, вибори губернаторів, і в 6 суб’єктах федерації, де обирали регіональні парламенти. Так, у Краснодарському краї і Саратовській області результат «Єдиної Росії» перевищує дві третини голосів. У підмосковних Хімках підтриманий «Єдиною Росією» Олег Шахов випередив Євгенію Чирикову, представницю антипутінського протестного екологічного руху.

Як і під час парламентських виборів у грудні минулого року та президентських виборах у березні цього року, активісти опозиції звинуватили владу в такій організації місцевих виборів, щоб сфальсифікувати волевиявлення на користь провладних кандидатів.

Сергій Миронов, лідер опозиційної «Справедливої Росії» заявив у понеділок, що планування цих виборів на другу неділю жовтня й стало однією з причин низької явки виборців.
Ми попереджали й попереджаємо, що низька явка завжди вигідна партії влади
Сергій Миронов

«Люди не бажали йти голосувати. Це цілком очевидно. І ми попереджали й попереджаємо, що низька явка завжди вигідна партії влади – ухвалення рішення про день голосування у другу неділю жовтня, коли люди ще не повернулися з відпусток, всі перебувають на дачах. І цілком очевидно, що виборча кампанія відбуватиметься у порожніх містах», – наголосив лідер «Справедливої Росії»

Загалом місцеві вибори відбувалися в 77 із 83 областей Російської Федерації. У деяких випадках явка складала менше 15 відсотків зареєстрованих виборців.

Путін: виборці підтримали владу і розвиток державності
Це не лише перемога «Єдиної Росії», але й поразка, як системної так і несистемної опозиції
Андрій Ісаєв

Чільний представник «Єдиної Росії» Андрій Ісаєв сказав, що перемога його партії означає «поразку» опозиції. «Це не лише перемога «Єдиної Росії», але й поразка, як системної так і несистемної опозиції. І системна опозиція, яка виникла приблизно рік тому, за рік свого існування так і не змогла запропонувати якоїсь зрозумілої чіткою програми і переліку кандидатів», – наголосив Ісаєв.

У понеділок, під час прес-конференції в Москві, Лілія Шибанова, глава Асоціації захисту прав виборців «Голос», яка частково фінансується на західні кошти, заявила, що Росія не відійшла від ситуації, коли відсутні реальні вибори. Шибанова також заявила, що місцева влада під виглядом інформування «масово агітувала».

Натомість прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що вибори пройшли «цивілізовано». А президент Росії Володимир Путін назвав результати цих виборів «намірами виборців підтримати нинішню владу і розвиток російської державності».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG