Доступність посилання

ТОП новини

У полюванні на голоси виборців використовують «примітивну рекламу» – експерти


Київ – Антиреклама, маніпуляції політичними й соціальними цінностями та незбалансованість у трансляції політичних роликів – головні ознаки передвиборчої рекламної кампанії на українському телебаченні. Про це свідчать результати «Моніторингу політичної програми на телебаченні» за вересень 2012 року. Однак і експерти, і пересічні українці політичній рекламі нині не вірять, а лише дивуються їй і називають «примітивною». Тож 28 жовтня для більшості громадян вибір буде залежати не від екранних закликів політиків, а від власних переконань, зазначають експерти.

Студент-третьокурсник Микита на виборах голосуватиме вперше. Каже, що уже майже визначився, за кого віддасть свій голос. При цьому він зауважує, що політична реклама, особливо телевізійна, жодним чином на його рішення не вплинула.
Тільки неосвічені люди ведуться на всі ці профанації, фрази, репліки і заклики

«У цьому році одна з найгірших рекламних кампаній. Особливо у комуністів. Та й Королевська дістала своєю фразою: «У мене є мрія». У мене є власна думка, яку жодна реклама не зможе зачепити чи якось змінити. Тільки неосвічені люди ведуться на всі ці профанації, фрази, репліки і заклики», – наголошує хлопець.

А от на думку пенсіонерки Ганни з Чернігова, передвиборча реклама таки має вплив на політичні погляди українців.
Хоча обирають, як правило, між спорідненими за ідеологією партіями

«Деякі, наприклад, за одну партію були налаштовані голосувати, але потім десь чи у Шустера чи у Кисельова бачили виступи політиків, чи десь якесь повідомлення прочитали у газеті і уже по-іншому вирішили. Хоча обирають, як правило, між спорідненими за ідеологією партіями», – говорить вона.


Водночас Ганна переконана, що політична реклама потрібна бодай тому, що дає змогу людям, які не цікавляться політикою, дізнатися, принаймні, які партії братимуть участь у перегонах. Натомість кількість реклами та її вартість повинні бути значно меншими, вважає пенсіонерка.

Антиреклама наразі не має ніякого ефекту – експерт

Між тим, експерти з Академії української преси (АУП) та Інституту соціології НАН України виявили: у вересні кількість передвиборних рекламних повідомлень на телебаченні зросла майже у 2,5 рази, а час їхньої демонстрації – вдвічі. І, що показово, 75 відсотків цього контенту є атирекламою, яка за словами експертів, нині перетворилась на основну зброю партій у боротьбі зі своїми конкурентами. При цьому Прем’єр-міністру Миколі Азарову (7%) та Президенту України Віктору Януковичу (4%) дістається найбільше.

За словами координатора дослідження Сергія Макеєва, антиреклама наразі не має ніякого ефекту, адже виборці хочуть дізнатися з політичних роликів насамперед те, якою їхня країна буде і на що вона прагне орієнтуватися. Натомість їм пропонують з’ясування стосунків між чинною владою і її попередниками.
Практично всі партії позиціонують себе перед виборцями як компетентні піклувальники, а людей показують по-різному
Сергій Макеєва

«Практично всі партії позиціонують себе перед виборцями як компетентні піклувальники, а людей показують по-різному. Насамперед як тотально пограбований народ, або ж обдурений і наївний. Або ж безсильними, але такими, які готові нанести удар (не зрозуміло по кому, але руйнівний), який або поверне нам відчуття повноти і радості життя, або остаточно забере у нас щастя», – зауважує соціолог.

Політичним рекламам бракує діалогу

За словами ж політичного аналітика Володимира Горбача, передвиборча рекламна кампанія 2012 – перша «настільки негативна медійна війна політиків» за всю історію незалежної України. Втім, на думку експерта, бажаних результатів для політсил вона не принесе, адже діалог політичних реклам, який мав би підштовхнути виборця до якогось рішення, наразі майже відсутній, а багато політичних гасел – це порожні балачки.
На партії комуністів яскраво видно, що реклама – просто демагогія. Очевидно, що партія не буде боротися з олігархами
Володимир Горбач

«Є реклама Партії регіонів: «Стабільність досягнуто». А поряд – борди партії «Батьківщина»: «Ми їх зупинимо», – що у поєднанні разом є абсурдом. А на партії комуністів яскраво видно, що реклама – просто демагогія. Очевидно, що партія не буде боротися з олігархами, які фінансують її виборчу кампанію. Така реклама впливає на тих, хто не визначився, а на ядерний електорат – ні, а тільки мобілізує його на протидію», – наголошує експерт.

Між тим «Моніторинг політичної програми на телебаченні» за вересень 2012 року показав: реклама «Батьківщини» та «Партії Регіонів» нині у 3-5 разів більша від реклами інших політичних сил.


Водночас Президент України Віктор Янукович у середу заявив, що влада не збирається втручатися в роботу ЗМІ щодо питань агітації, наголосивши: «Хто платить, той і замовляє музику».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG