Доступність посилання

ТОП новини

Обама і Ромні провели другий двобій у дебатах. Хто ж переміг?


Нью-Йорк – До президентських виборів у Сполучених Штатах залишається менше ніж три тижні. Ба більше – у низці штатів голосування вже почалося. На цьому тлі відбувається серія дебатів між нинішнім господарем Білого дому Бараком Обамою, він же кандидат від Демократичної партії, і республіканським претендентом Міттом Ромні (він – колишній губернатор штату Массачусетс). Під ранок середи за київським часом пройшов другий тур дебатів. У першому турі на початку жовтня багато хто з оглядачів казав, що Ромні був переконливішим. Ну, а хто цього разу зміг більше переконати виборців, які сиділи перед телевізорами? І варто взагалі ставити запитання – хто переміг?

Справді, сакраментальне запитання – хто переміг? Відповідь залежить від того, на чиєму ви боці. Демократи стверджують, що переміг Барак Обама.

От, наприклад, думка Роберта Гіббса, старшого дорадника президента, висловлена у телеінтерв’ю. «На мій погляд, президент був на висоті – енергійний, пристрасний – все те, чого йому бракувало у перших дебатах, – каже Гіббс і веде далі. – Він виклав перелік того, що зроблено за минулі чотири роки з метою подолати економічне нещастя, успадковане нами, і змалював план дій на наступні чотири роки».

Знову ж таки – це погляд демократів. Що ж до республіканців, то вони теж задоволені перебігом дебатів, але переможцем республіканці вважають свого кандидата – Мітта Ромні.

Зокрема, задоволення висловлює Карл Ров, колишній політичний дорадник президента Буша, нині – оглядач газети The Wall Street Journal. «Ромні, як виглядає, має свій план, – зауважує Ров. – Він добрий чоловік, свідомий того, що він хоче робити. Президент Обама ж, як виглядає, не знає, що він хоче робити і лише стверджує, ніби справи гарні нині. Назагал, це був добрий вечір для президента, добрий вечір для Ромні, але це навряд чи вплине на динаміку перегонів. Між тим, динаміка така, що за щоденними підрахунками соціологічного інституту Геллапа, рахунок нині такий: Ромні – 50 відсотків, Обама – 46 відсотків».

Ров також закинув модераторові Кенді Кроулі, що вона Обамі дала змогу говорити на 3 хвилини більше, ніж його суперникові.

Отож, погляди прихильників Барака Обами й Мітта Ромні відомі – як осіб явно зацікавлених, і це зрозуміло.

Позиція неупереджених оглядачів

Ну, а що кажуть неупереджені оглядачі? Вони здебільшого знизують плечима, але назагал все ж таки схильні вважати переможцем чинного президента, хоча й із незначною перевагою.

На них справило враження те, що президент від самого початку півторагодинної інтелектуальної дуелі був налаштований на активний наступ.

Барак Обама, як то кажуть, за словом до кишені не ліз, змальовуючи суперника прибічником супербагатих і байдужим щодо середнього класу.

Перед дебатами журналісти казали, що якщо Обама буде таким млявим, як на першому диспуті, то він програє вибори.

Натомість, після дебатів вони казали: якби Обама був таким завзятим минулого разу, він би вже забезпечив собі перемогу.

Однак, навіть якщо президент цього разу взяв гору у двобої, це навряд чи істотно вплине на виборців. Поки що жоден кандидат не веде перед рішучим чином.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG