Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку дуже нервували, коли бачили американських спостерігачів – Надя Дюк


Україна навчилася добре технічно проводити вибори, щоб закордонні спостерігачі не бачили масових порушень у день голосування, вважає американський політолог, віце-президент Національного фонду демократії Надя Дюк. У розмові з Радіо Свобода вона розповіла докладніше про те, що побачила в Україні як учасниця делегації американських спостерігачів.

– Я була в складі місії Міжнародного республіканського інституту, американського інституту, що співпрацює з Національним фондом демократії, де я працюю. Очолювали делегацію конгресмен Дейвід Драєр і колишній конгресмен Джим Колбі. Разом нас було 13 осіб.

– Яка Ваша оцінка виборів?
Ми отримали багато звітів від різних громадських організацій, від політичних партій про порушення

– Те, що спостерігачі приїхали на один день виборів, ми вже були свідомі того, що процес виборів вже йде пару місяців і що правила гри не були рівними до дня виборів. Так що в день виборів, я не знаю, чи ми очікували аж так багато своїми очима бачити. Але ми отримали багато звітів від різних громадських організацій, від політичних партій про порушення. У день виборів ми спостерігали за голосуванням на 160 дільницях. Ми невелика делегація, порівняно з ОБСЄ, і деякими іншими делегаціями. Знаю, що з СНД також прислали величезну делегацію і сьогодні на телебаченні вони дуже довго говорили, як все гарно в Україні (сміється). Але все ж таки ми свій внесок зробили.

– Де Ви особисто були під час голосування? І що бачили?
Бачили багато бюлетенів, як виглядало, більше ніж потрібно на деяких дільницях

– Я була в Донецьку. Всі дуже нервували, коли бачили, що ми є, щось шепотіли по телефонах, коли ми приходили. Явних порушень ми не побачили. Бачили багато бюлетенів, як виглядало, більше ніж потрібно на деяких дільницях. Стояли білі мікроавтобуси, але не можна було довести, що вони привезли людей на «карусель», я думаю, це більш досвідчені організації в Україні можуть довести. І Комітет виборців в Донецьку виявив дуже багато порушень, були навіть бійки, які ми самі не бачили, про них чули. Люди, які проводили вибори, нібито мали бути від різних партій. Але вони переважно не могли пригадати, від якої партії.

– І Міжнародний республіканський інститут, і спостерігачі ОБСЄ заявили, що ці вибори є кроком назад у розвитку демократії в Україні. Як така міжнародна оцінка може вплинути на відносини України зі Заходом?
Українці технічно вміють проводити вибори, щоб міжнародні спостерігачі не побачили масові порушення на своїх очах

– Українці технічно вміють проводити вибори, щоб міжнародні спостерігачі не побачили масові порушення на своїх очах. Але загальний фон не був добрим. Українські громадяни, ті з якими я говорила, готові мати реальні партії, щоб вони представляли їхні інтереси. А тут ще далі є фінансові зацікавлення, бізнесові інтереси. Коли є розмова нібито про політику, то йдеться або про корупцію, або про кримінальні справи. Є політики, котрі ув’язнені. Це, на жаль, не створює добрий шлях для більшості українських громадян, що хотіли би мати нормальну політичну культуру в цій країні.

– Ви оцінюєте ситуацію в Україні, а як на це далі буде реагувати Захід?

– Я думаю, що Заходу не можна замилювати очі. Для української влади було важливо показати, що вибори були добрі, але більшість тих, хто приїхали спостерігати, особливо з західних країн, знають, що таке справжні вибори і вони бачать, що їх в Україні не було цього разу. Це крок назад, у 2010 році, в 2007 році були вже кращі вибори в Україні. Дуже шкода, що українські громадяни не мали таких виборів цього разу.

– Вперше націоналісти зі «Свободи» будуть мати свою фракцію у Верховній Раді. Нині американська газета New York Times наводить критику на адресу цієї партії, дехто, зокрема міністр закордонних справ Ізраїлю називає її «антисемітською». Чи Ви поділяєте подібну стурбованість, чи участь цієї партії у парламенті може створити якісь загрози для української демократії?

– Жаль, що в Україні є обставини, що ведуть до екстремізму. Побачимо, як буде у Верховній Раді. Хотілося, щоб екстремісти стали більш відповідальними, коли є можливість, щоб вони мали владу в руках. Побачимо, що далі буде.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG