Доступність посилання

ТОП новини

Держава Україна заборгувала 62 мільярди доларів


Київ – Державний борг України сягнув наприкінці вересня цього року
62-х мільярдів доларів, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів. Він зріс упродовж місяця майже на один відсоток. Експерти не вбачають у такому зростанні серйозної загрози. Водночас фахівці попереджають – за нинішньої політики уряду держборг ставатиме все соліднішим.

Мінфін пояснив, що зростання державного боргу спричинене передусім
випуском Облігацій внутрішньої державної позики. Зовнішній борг у вересні нинішнього року зріс на 2% - до майже 37 мільярдів доларів, а внутрішній – на відсоток до 26 мільярдів доларів.

Загалом борг тієї чи іншої держави є наслідком фінансових запозичень, здійснюваних для покриття дефіциту бюджету.

На думку економіста Олександра Жолудя, критичним зростання держборгу не назвеш. Цього року траплялися місяці, коли загальна сума боргових зобов'язань України збільшувалася солідніше, ніж на кінець вересня. І в цілому в українського уряду не простежується особливого бажання скорочувати державний борг, констатує Олександр Жолудь.

«Принаймні цього не можна простежити за діями Кабміну. Тобто, якби ставилося питання зменшити борг, то, скоріш за все, випуск нових Облігацій внутрішньої державної позики відбувався б переважно для того, щоб покривати лише старі борги, а не нарощувати борг», – зауважив Олександр Жолудь.

Запозичувати «довгі гроші»

На думку іншого експерта, Олександри Бетлій, уряду варто здійснювати стабільнішу політику заради приваблення інвесторів. Адже від поліпшення інвестиційного клімату, в тому числі, залежить і зменшення державного боргу України. При цьому значна частка українського боргу є короткостроковою, що є недоліком.

«Щоб запозичувати довгі гроші, скажімо так, для держави, потрібно мати стабільнішу політику в державі. У нас, на жаль, зараз немає ані економічної стабільності, ані політичної. Реформи, в принципі, певні здійснюють, але вони все одно досить звужені й реально інвестиційний клімат в Україні навряд чи поліпшився протягом останніх років», – констатувала Олександри Бетлій.

Торік державний борг України сягав 56 мільярдів доларів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG