Доступність посилання

ТОП новини

Округ 223: за лаштунками прямої трансляції


Київ – Вранці 9 листопада на сервері ЦВК з’явилася інформація з 223-го округу в Києві: після підрахунку 100% протоколів дільничних комісій переможцем став самовисуванець Віктор Пилипишин. Опонент – представник ВО «Свобода» Юрій Левченко – заявляє про численні фальсифікації при перерахунку голосів і має намір у суді оскаржувати рішення окружкому. Радіо Свобода транслювало перебіг подій в окрузі протягом 8 діб, зафіксувавши драматичний перебіг спершу підрахунку, а після того – перерахунку голосів, який проводили за рішенням суду. Як це було і що залишилось за лаштунками?

Визначення переможця на цьому окрузі нагадувало журналістам та технічним працівникам Радіо Свобода, які проводили зйомки, багатосерійний детектив: адже у перебіг підрахунку та перерахунку голосів втручалася то міліція, то чоловіки специфічної зовнішності з посвідченнями журналістів.

Журналіст Євген Солонина розповідає: «Ми провели на 223 окрузі вісім діб майже безперервно, камеру вимикали лише з технічних потреб. Так, необхідно було підзарядити камеру, але у найбільш «гарячі» моменти техніка працювала нормально».

Євген провів на окрузі понад дві доби. За його словами, було кілька складних моментів, серед яких журналістові запам’ятався прихід у приміщення окружкому Віктора Пилипишина. «Тоді невідомі хлопці спортивної статури гартувались на вході до окружкому, намагались туди прорватись, розбивши скляні вхідні двері. Потім вони спробували увірватись до зали засідань комісії, побризкали туди сльозогінним газом. За кілька хвилин з’явився Пилипишин. А ми у цей час продовжували знімати», – згадує Євген Солонина.

Попри відеокадри, міліція не підтвердила факт застосування сльозогінного газу на дільниці, а соратники Віктора Пилипишина та Юрія Левченка звинуватили один одного у провокаціях, тискові на членів окружкому та використання газу.

Після рішення суду (3 листопада) в окрузі № 223 провели перерахунок голосів на окремих дільницях. Виявилося, що частина бюлетенів, які дільничні комісії зарахували на користь Юрія Левченка, під час перерахунку голосів мають дві позначки.

«Цього ніхто не помітив, але камера це зафіксувала, що винесено три ящики з бюлетенями, під виглядом переставлення цих ящиків. Потім ці ящики якимсь дивним чином на місце повернулись. Трохи пізніше, ми почули від представників дільничних комісій, що зіпсованих бюлетенів стало більше, ніж вони фіксували», – продовжує Євген Солонина.

Twitter – неофіційна система повідомлень

Твіттером скористались десятки тисяч людей
Андрій Дубчак

Андрій Дубчак ніс відповідальність за постійну технічну трансляцію на сайті Радіо Свобода. Побачивши напружені кадри з округу, Андрій підключив twitter-повідомлення до підписів під відеокадрами: «Твіттером скористались десятки тисяч людей, він став неофіційною системою повідомлень з «гарячих» куточків України. Також хочу подякувати усім, хто нас дивився – серіал триває, вже на вулицях!»

Вся команда Радіо Свобода працювала на натхненні!
Андрій Дубчак

За даними системних адміністраторів Радіо Свобода, трансляцію щодня дивилося понад 100 тисяч людей в Україні та поза її межами. «Вся команда Радіо Свобода працювала на натхненні! Це Андрій Баштовий, Євген Солонина, я – Андрій Дубчак, – Андрій Ткачук, Владислав Яцків, Ігор Ісхаков, Дмитро Баркар, Вадим Журба», – наголошує Андрій Дубчак.

Колеги, політики, громада: «Дякуємо Радіо Свобода!»

Керівник бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгор Соболєв вважає, що пряма трансляція з 223-го округу дала змогу багатьом українцям зазирнути за лаштунки виборів, побачити роботу комісій, і не тільки.
Найголовніше, що величезна кількість людей на власні очі побачили цинізм однієї з фальсифікацій
Єгор Соболєв

«Найголовніше, що величезна кількість людей на власні очі побачили цинізм однієї з фальсифікацій. Безперервно, у прямому ефірі це ми бачили. Величезна шана людям, які це вигадали, і ще більша шана тим, хто стояв за камерою! Я знаю, вони на окрузі по 18 годин працювали. І це надзвичайно професійна, добра і важлива робота», – вважає Соболєв.

Подякували Радіо Свобода і команди кандидатів у депутати: речник Пилипишина Сергій Стан зазначив, що трансляція допомогла уникнути конфліктів у приміщенні окружкому: «Ми дякуємо вам за трансляцію, я вважаю, що вона допомогла!»

Речник ВО «Свобода» Олександр Аронець у twitter-і відзначив наступне: «Радіо Свобода та її журналісти Андрій Баштовий та Євген Солонина були з нами на ОВК223 всі ці дні і те, що ціла країна побачила увесь масштаб фальсифікацій, призвело до знищення Перепишема як політика».

Округ 223: шоу триває!

За депутатський мандат на окрузі № 223 змагались самовисуванець, колишній голова Шевченківської райради Віктор Пилипишин та представник об’єднаної опозиції, голова аналітичного центру ВО «Свободи» Юрій Левченко.

Згідно з протоколом окружної виборчої комісії, з перевагою у 442 голоси переміг Віктор Пилипишин. Центральна виборча комісія взяла до відома протоколи по 223-му округу.
Важко говорити, що в цьому окрузі підрахунок голосів відбувся законно
Андрій Магера

«Вся країна бачила, які помітки були на бюлетенях. Дуже часто додаткові помітки були на бюлетенях за кандидата Левченка. Важко говорити, що в цьому окрузі підрахунок голосів відбувся законно. І ЦВК не мала іншого виходу, як приймати постанову по цьому округу про неможливість встановлення результатів», – заявив ЗМІ куратор Києва, член Центрвиборчкому Андрій Магера.

Представник «Свободи» в ЦВК Олег Мохніцький вказав на те, що «весь світ бачив, як проводився перерахунок, як пошкоджувались бюлетені, як пошкоджувалась документація, розірвані пакети». «Була фальсифікація, і, думаю, правоохоронцям буде не складно визначити, хто це робив», – додав він.

Натомість представник Пилипишина звинуватив представників партії «Свобода» у тиску на комісію.

Мажоритарний округ № 223 – один із п’яти округів, на яких Центральна виборча комісія вважає неможливим встановити результатів виборів. Верховна Рада також рекомендувала провести там повторне голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG