Доступність посилання

ТОП новини

Каськів має всіх за ідіотів?


Київ – З ким Україна підписала угоду про створення консорціуму інвесторів Національного проекту LNG-термінал, хто такий Жорді Сарда Бонвеї і чиїм представником він є? В іспанській компанії Gas Natural Fenosa продовжують заявляти, що їхні представники ніякої угоди не підписували. Більше того, вони кажуть, що нікого не направляли до Києва. Офіційні заяви та пояснення українських чиновників виглядають плутаними. Експерти ж кажуть, що нинішня ситуація вигідна Росії.

Угода про створення консорціуму інвесторів Національного проекту LNG-термінал була підписана у понеділок, коли офіційно стартувало його будівництво. Певні непорозуміння з’явилися відразу. На сайті уряду значиться, що документ підписали голова Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів, старший віце-президент американської компанії Excelerate Energy Едвард Скотт та генеральний директор із зовнішніх відносин іспанської компанії Gas Natural Fenosa Жорді Ґарсіа Табернеро. На сайті ж Держагентства пишуть, що з іспанського боку підпис поставив Жорді Сарда Бонвеї.

У компанії Gas Natural Fenosa заявили, що їхні представники не підписували ніякої угоди з Україною. При цьому підтвердили, що Жорді Ґарсіа Табернеро працює у їхній компанії.

«Це правда, але пан Табернеро не відвідував ніяких зустрічей минулого понеділка», – сказав Радіо Свобода представник прес-служби Gas Natural Fenosa Луїс Алонсо Мартінес.

Українські чиновники з’ясовують, з ким підписали угоду

Заяви ж українських чиновників відповіді на питання, з ким підписували угоду і хто такий Жорді Сарда Бонвеї, не дають.

«Було підписано кілька документів. Підписував представник іспанської компанії, – сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. – Наскільки я зрозумів, вони зараз з’ясовують технічні питання, які пов’язані з тим, чи була у нього довіреність. У будь-якому випадку, він брав участь у всіх переговорах від цієї компанії».

Голова ж Держагентства Владислав Каськів висловив сподівання, що заяви Gas Natural Fenosa виникли у зв’язку з технічними неузгодженостями. При цьому він заявив, що це не вплине на долю проекту LNG-терміналу.

«Ніякого принципового значення для цього проекту таке рішення не матиме, оскільки у нас є ціле коло партнерів, – пояснює Каськів. – Іспанська компанія для його реалізації не мала принципового значення».

Бонвеї залишив у секреті компанію, яку представляє

Між тим, увечері середи з’явилося пояснення куратора проекту LNG-терміналу Віталія Дем’янюка. За цією версією, Бонвеї не працює у Gas Natural Fenosa, а є «професійним комерційним представником, який презентує інтереси у Gas Natural Fenosa, Enegas та інших іспанських компаній». У цьому випадку, за словами Дем’янюка, Бонвеї організовував візит представників Gas Natural Fenosa в Україну, які так і не приїхали.

«Бонвеї зв’язався з Барселоною і вирішив, що сам може підписати угоду, підтвердивши повноваження пізніше. Але потім сталося непорозуміння всередині Gas Natural Fenosa і з’ясувалося, що Бонвеї фактично перевищив повноваження», – резюмував Віталій Дем’янюк агентству «Інтерфакс».

Сам Бонвеї у коментарі агентству УНІАН визнав, що не мав права підписувати угоду, але думав, що має. Разом з тим, він відмовився казати, яку компанію представляє.

Gas Natural Fenosa і Enegas відхрещуються від Бонвеі

Але у компанії Gas Natural Fenosa Радіо Свобода зазначили, що Жорді Сарда Бонвеї не представляє компанії.

Є ще одна версія, яку Радіо Свобода розповіли джерела у Держагентстві з інвестицій та управління національними проектами. За цією версією, Жорді Сарда Бонвеї працює в іспанській компанії Enegas, яка раніше входила у Gas Natural Fenosa. Проте і в цій компанії Радіо Свобода спростували будь-який стосунок до Жорді Сарда Бонвеї.

«Жорді Сарда не працює в Enegas і ніколи не працював», – сказала Радіо Свобода співробітниця Enegas.

За інформацією Радіо Свобода, українська делегація поїхала до Іспанії. Програма-максимум – підписати угоду з Gas Natural Fenosa.

Скандал на користь «Газпрому»

На думку ж експерта з енергетичних питань Юрія Корольчука, нинішній скандал грає на руку «Газпрому».

«Якщо розглядати це у тому контексті, що Росія неодноразово виявляла незадоволення тим, що Україна хоче зменшити свою енергетичну залежність від російського газу шляхом сланцевого газу чи LNG-термінала, то не виключено, що у даному випадку певний зовнішній тиск з боку Росії міг вплинути на іспанську компанію, щоб вона відмовилася від своєї участі у проекті», – вважає Корольчук.

Між тим, представник парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко заявив, що через цей скандал Владислав Каськів має бути звільнений з посади.

Таку ж думку у своєму блозі висловив лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук, при цьому зазначив, що «Каськів має всіх за ідіотів».
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG