Доступність посилання

ТОП новини

Попов пообіцяв не допускати будівництва на фундаментах Десятинної церкви в Києві


Рештки фундаментів Десятинної церкви, архівне фото
Рештки фундаментів Десятинної церкви, архівне фото
Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявив, що позиція міської влади щодо будівництва храму на рештках фундаменту Десятинної церкви залишається непохитною – «ми не погодимо жодного документу», який би дозволив таке будівництво, цитує його сьогодні прес-служба КМДА.

«Рештки фундаменту Десятинної церкви – це пам’ятка археології національного значення і світового масштабу, знакове місце для киян, привабливий туристичний об’єкт. Зважаючи на це, ми просто зобов’язані зберегти фундамент першої кам’яної церкви Київської Русі у тому вигляді, який маємо сьогодні. Будь-які роботи на території Десятинної церкви можуть здійснюватися лише з метою музеєфікації та консервації археологічних знахідок», – заявив Попов.

Крім того, мовиться в повідомленні, ті архітектурні рішення, які пропонуються нині, зокрема, відновлення Десятинної церкви, «не можуть бути реалізовані з об’єктивних причин» і «зовсім не враховують результати конкурсу на визначення найкращої концепції ревалоризації пам’ятки із консервацією та сучасною музеєфікацією залишків церкви Богородиці (Десятинної)», який провели наприкінці минулого року Київська міськдержадміністрація і Міністерство культури.

На заповідному Десятинному пагорбі в Києві, де розташовані рештки фундаментів Десятинної церкви кінця X століття, ведуться будівельні роботи на замовлення Української православної церкви (Московського патріархату). Це будівництво – як стверджують активісти, там планують будувати каплицю, монастир і нову Десятинну церкву – викликає протести.

Крім того, поруч, на так само заповідній території, в Десятинному провулку інше будівництво ведеться для Української православної церкви – Київського патріархату, яке теж викликає протести; церква заявляє, що її плани законні.
XS
SM
MD
LG