Доступність посилання

ТОП новини

Ідеальна новорічна ялинка – прикрашена ручними іграшками (ФОТО)


Львів – До новорічних і різдвяних свят залишаються лічені тижні. У містах прикрашають головні ялинки і кожен замислюється, як вбрати зелену красуню вдома. Студенти з університету Шеффілда створили формулу ідеальної новорічної ялинки. За їхніми розрахунками різдвяне дерево слід прикрасити 37 кулями-іграшками. На верхівці ялинки обов’язково має бути іграшковий ангел або зірка. Якщо висота ялинки сягає близько двох метрів, то потрібно у три рази більше гірлянд.

Розрахунок розрахунком, а львів’яни повертають моду прикрашати ялинку іграшками, виготовленими власноруч.

Головну ялинку Львова вбирають в авторські яворівські дерев’яні забавки. І вже четвертий рік поспіль львівські митці і звичайні львів’яни діляться ідеями, як власноруч виготовити прикрасу на ялинку. Цьогоріч організатори дизайнерських ялинкових забавок залучили до роботи і дітей, щоб навчити їх давній галицькій традиції. Фантазіям львів’ян немає меж і дедалі більше людей відмовляється від фабричних новорічних іграшок.
Ялинкові іграшки ручної роботи
Ялинкові іграшки ручної роботи

Для іграшок годиться будь-який матеріал

Для дизайнера Маргарити Мельник творити прикраси для ялинки – хобі. Жінка пригадала, як у дитинстві загортала горішки, цукерки у кольорові папірці і так прикрашала різдвяне дерево. Цього року вона пофарбувала у білий колір звичайні гілочки дерева і прикрасила їх своїми іграшками: різних форм, із аплікаціями, казковими сюжетами.
Хоббі Маргарити Мельник
Хоббі Маргарити Мельник

Будь-який матеріал – льон, вовна, соломка, дерево, скло, папір годиться для того, щоб виготовити прикрасу на ялинку. Було б лише бажання, каже Маргарита Мельник.

«Заготовки з дерева, роблю аплікації, застосовую різні техніки, використовую художні пасти. Моїй іграшки веселі, це дівчата, кошичок з ялинкою і забавками. Маленький кошичок пофарбувала, кульки з пластмаси, ялиночка з фетру. Кожна іграшка зроблена з любов’ю, є іншою, так значно цікавіше прикрасити ялинку чи гілочки», – розповіла Маргарита Мельник.
Іграшки з льону і соломки
Іграшки з льону і соломки

На виставці у Палаці мистецтв одна з ялинок вбрана в українському стилі: лляні ляльки, вишиванки, солом’яні зірочки і янголята. Інше дерево прикрашене веселими ляльками у мереживах, а ще є квіткова ялинка, писанкова, іграшки плетені гачком.

Новий тренд року: валяні іграшки

Мистецтвознавець Ірина Сорокіна розповіла, що цього року новий тренд прикрашати ялинку валяними іграшками. Це досить складна техніка, яка вимагає терпіння. Овечу вовну спершу пресується спеціальною голкою, при цьому овече волосся переплітається. Зо два тижні потрібно працювати над однією забавкою, але такі іграшки дуже практичні, не б’ються і ялинка виглядає м’якою і теплою. Кілька років поспіль Ірина Сорокіна прикрашає домашню ялинку авторськими ляльками, коралями, брошками.
Валяні іграшки
Валяні іграшки

«На нашій виставці переважна більшість іграшок на сучасний смак – дівчатка, ангелики, багато героїв мультфільмів, багато є й західної традиції – різдвяних черевичків. Хто бачив наші ялинки, то вже свої деревця починає вбирати в коралі, в біжутерію, думаю, що повертається наша традиція виготовляти іграшки на ялинку, бо більше уваги приділяється дітям, коли готуєшся до свят», – каже дизайнер.

Львівські митці зазначають, що головне для них – популяризувати вироби ручної роботи, щоб якомога менше людей купували іграшки з неякісного матеріалу, який просто шкідливий, особливо дітям. А ще вважають, що ялинка, вбрана у забавки, виготовлені власноруч, в які вкладена фантазія і любов, буде особливо святковою. Бо до її творення долучається вся родина.

До слова, з кожним роком усе більше львів’ян відмовляється від живого різдвяного дерева. Якщо у 1980 році лісогосподарські підприємства області продавали більше ніж один мільйон ялинок, то торік – близько 9 тисяч.
Лялькова ялинка
Лялькова ялинка
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG