Доступність посилання

ТОП новини

Плакати «Черкаси – найкраще місто» міліція точно не заборонятиме


Черкаси – Працівники правоохоронних органів часто самі порушують закон і вчиняють неправомірні дії відносно протестувальників на акціях і навіть простих перехожих, нарікає черкаська молодь. У самій міліції кажуть, що діють лише згідно з буквою закону і дбають про безпеку громадян.

Лідер молодіжного руху спротиву у Черкасах Ігор Сичов неодноразово мав досвід спілкування з міліцією. Втім, каже хлопець, найбільш негативною була «зустріч» улітку минулого року. На початку липня на центральній площі Черкас беркутівці із застосуванням фізичної сили знесли мовне наметове містечко. Якраз під час силового протистояння Ігор, який мітингував проти скандального закону «Ківалова-Колесніченка», і постраждав – йому правоохоронці зламали руку.

Працівники, особливо патрульно-постової служби, яким нічим зайнятися під час несення служби, можуть просто забрати у відділок
Ігор Сичов
«Фактично найбільш негативним досвідом став черкаський мовний майдан шостого липня, коли просто сотня міліціянтів його знесла, а мені поламали кисть, – розповідає Ігор Сичов. – Кожній молодій людині так чи інакше доводиться стикатися з міліцією. Але, оскільки я вже став досить публічною людиною, крім запитань на вулиці, міліціянти мене особисто не чіпають. Втім, я звичайно бачив як працівники, особливо патрульно-постової служби, яким або нічим зайнятися під час несення служби, можуть просто забрати у відділок, можуть обшукати на вулиці кого завгодно, порушуючи цим закон».

В Управлінні МВС України у Черкаській області Радіо Свобода повідомили, що працівники прокуратури перевірили дії правоохоронців під час мовного майдану і цитую «порушення закону з боку працівників міліції не виявили». Що ж до перевірок людей на вулиці, то працівники міліції мають на це право, каже заступник начальника управління громадської безпеки в Черкаській області Володимир Тютюнник.

«Є злочини, коли потерпілий звертається до працівника міліції і дає певні прикмети злочинців. Відповідно працівники міліції працюють по прикметах, які має велика кількість пересічних громадян. Тому працівники міліції повинні перед тим, як підійти, представитися, пояснити причину, чому звертаються, показати документи. Якщо є якісь підозри, таких людей працівники міліції мають право доставити у службове приміщення, щоб з’ясувати, що це за людина і чи не причетна вона до будь-якого правопорушення», – зазначає він.

Заборони немає, але правоохоронці забороняють

Іще один житель Черкас, який побажав залишитися невідомим, розповів Радіо Свобода, що місцеві правоохоронці неодноразово перешкоджали йому та його друзям приносити на публічні заходи стяги. Так, наприклад, хлопцям не дозволили внести до стадіону чорний прапор Холодноярської республіки із білим написом «Воля або смерть».

«Розцінили цей напис так, що ми або доб’ємося свободи або всіх перестріляємо. Хоча насправді він стосувався самих активістів, які або доб’ються свободи або просто «знайдуть свою смерть». Правоохоронці казали, що банери мають надто радикальні написи. Або ж навіть от не подобався чорний колір банерів, тому що він «не відповідав ситуації», – каже хлопець.

Натомість Володимир Тютюнник пояснює: як такої заборони на внесення стягів на публічні заходи немає. Втім, щоб уникнути непорозуміння між людьми, міліція радить не приносити банери з такими написами. Натомість правоохоронець пропонує черкаській молоді писати плакати із гаслами на кшталт «Українці – найкращі люди» або ж «Черкаси – найкраще місто». Такі транспаранти, каже він, точно ніхто не заборонятиме.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG