Доступність посилання

ТОП новини

«Кнопкодавів» варто не саджати за ґрати, а примушувати швидше голосувати – Лук’янов


Київ – «Популістськими заходами» назвав народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов законопроект очільників опозиції щодо запровадження кримінальної відповідальності для депутатів за порушення процедури голосування. Лідери парламентських фракцій «Свобода» Олег Тягнибок, «Батьківщина» Арсеній Яценюк та УДАР Віталій Кличко закликають запроторювати «кнопкодавів» за ґрати на термін від п’яти до восьми років. Таке ж покарання пропонують за передання народним депутатом персональної картки іншій особі. Владислав Лук’янов у коментарі Радіо Свобода визнав проблему «кнопкодавів». Але він пропонує її вирішувати не «кримінальними погрозами», а зменшенням часу для натискання кнопки під час голосування.

– Як Ви вважаєте, варто карати «кнопкодавів» у Верховній Раді терміном до восьми років ув’язнення?

– Знаєте, в такому випадку за блокування трибуни, за перешкоджання працювати іншим (депутатам) потрібно запроваджувати довічне ув’язнення. Але це є більше жартом, ніж я поділяю цю пропозицію. Я вважаю, що не кримінальними погрозами ми повинні один одного примушувати, а потрібно заохочувати, знаходити спільну мову. У цій ситуації, коли хтось блокує трибуну, не дає працювати, частина зали йде розблоковувати трибуну, а частина в цей час голосує, то іншого виходу в цій ситуації немає. Але мені здається, якби ми бажали не виправляти помилки Яценюка, коли він побудував якусь систему, чи відповідала вона вимогам голосування, вимогам захисту інформації…Набагато легше було б зменшити час голосування з десяти секунд до трьох. І все – немає ніяких проблем, непотрібно запроваджувати якісь там додаткові датчики, кнопки…Три секунди – і
Набагато легше було б зменшити час голосування з десяти секунд до трьох. І все – немає ніяких проблем
Владислав Лук’янов

ти мусиш встигнути натиснути на цю кнопку. Тобто, немає можливості голосувати за когось іншого.

– Якщо депутат активно працює, він же, дійсно, не тільки у сесійній залі може перебувати – він має також доносити свою позицію до виборців, працювати у своєму виборчому окрузі…

– …у комітеті працювати, з експертами…

– …може, не дай Боже, захворіти. От блокування трибуни трапляється, інші моменти… Можливо, як виняток, що за нього все-таки проголосують, чи це має бути виключено?

– Насправді це популістські заходи – хтось хоче себе прорекламувати. Чому тоді, як це траплялося, опозиція розгляне кілька питань, і після того вони разом зібралися і пішли. Тоді
Нехай складають мандати, якщо не бажають працювати. Це нормальна ситуація, коли половина зали встає і посередині робочого дня йде із зали?
Владислав Лук’янов

нехай складають мандати, якщо не бажають працювати. Це нормальна ситуація, коли половина зали встає і посередині робочого дня йде із зали? Про що це може свідчити? Про байдужість і подвійні стандарти, про подвійну мораль.

– Але Ви погоджуєтеся, що ця проблема є – оце «кнопкодавство»? Дійсно, депутати голосують не лише за себе, а й за того хлопця…

– Знаєте, це питання традицій українського парламенту. І тут, дійсно, є проблема, я погоджуюсь. І для вирішення цієї проблеми треба змінити регламент, змінити умови для голосування, для ухвалення рішень. Не потрібно будь-яким шляхом набирати ці 226 голосів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG