Доступність посилання

ТОП новини

На Тимошенко тепер уже офіційно «вішають» убивство Щербаня


Генпрокурор Віктор Пшонка
Генпрокурор Віктор Пшонка
Київ – Генеральна прокуратура України закінчила розслідування кримінальної справи щодо вбивства у 1996 році народного депутата Євгена Щербаня. Підозрюваними в організації цього злочину є екс-прем’єр-міністри України Юлія Тимошенко і Павло Лазаренко. Про це повідомив Генпрокурор Віктор Пшонка. В опозиції це назвали продовженням політичного переслідування Юлії Тимошенко. Водночас,експерти пов’язують заяву Генпрокурора з наближенням розгляду справи Тимошенко у Європейському суді з прав людини.

Генеральний прокурор Віктор Пшонка повідомив, що висунуте Юлії Тимошенко обвинувачення, згідно з Кримінальним кодексом, передбачає покарання до довічного ув’язнення. Крім того, він наголосив, що остаточне рішення у справі про вбивство Євгена Щербаня має ухвалити суд, усі засідання якого повинні відбуватися у відкритому режимі.

Також Віктор Пшонка заявив, що замовлення Павлом Лазаренком і Юлією Тимошенко вбивства Євгена Щербаня відбувалося на ґрунті бізнес-інтересів.
Не зійшлися інтереси Лазаренка і Тимошенко там, де Щербань не хотів підпорядковувати свій бізнес.
Віктор Пшонка

«Замовлення було будь-яким шляхом убити Щербаня. Які мотиви цього вбивства? Бізнесові інтереси! Не зійшлися інтереси Лазаренка і Тимошенко там, де Щербань не хотів підпорядковувати свій бізнес «Єдиним енергетичним системам України». 500 тисяч доларів, особисто розрахувався з бандою Лазаренко після вбивства. Потім 2 мільйони 300 тисяч доларів було перераховано, і все перерахування організувала Тимошенко», – сказав Пшонка.

Всі ці розслідування не мають під собою нічого реального – Яценюк

Тим часом, голова фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк повідомив, що Юлія Тимошенко ще не отримала документ про завершення розслідування справи щодо вбивства Євгена Щербаня. Він також наголосив, що заява Генпрокурора є продовженням політичного переслідування екс-прем’єра.
Гадаю, що їм повинно вистачити розуму все ж зупинитися у питання політичних переслідувань Тимошенко і знищення країни загалом.
Арсеній Яценюк

«Якщо правоохоронна система надалі буде використовуватися з метою політичних переслідувань, то це шлях у нікуди. Причому, шлях у нікуди не тільки для керівництва правоохоронної системи, а шлях у нікуди загалом для держави. Вони вже там повиносили судових вироків, що не знають, що з ними робити до сьогоднішнього дня. Тому всі ці кримінальні розслідування не мають під собою нічого реального. Гадаю, що їм повинно вистачити розуму все ж зупинитися у питання політичних переслідувань Юлії Тимошенко і знищення країни загалом», – наголосив Яценюк.

Тимошенко може опинитися на свободі після рішення ЄСПЛ – Якименко

Заява про завершення розслідування у справі про вбивство Євгена Щербаня пов’язана із можливістю активізації діалогу між Європейським Союзом та Україною, а також із наближенням дати розгляду справи Юлії Тимошенко у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), сказав у коментарі для Радіо Свобода керівник політико-правових програм Центру імені Разумкова Юрій Якименко.
Сам факт, що Тимошенко може опинитися на свободі є дуже незручним для влади.
Юрій Якименко

«Буде розглядатися перспектива приєднання України до зони вільної торгівлі, – каже він. – Очікується, що це питання буде підніматися у відносинах України та ЄС протягом наступного періоду. Також буде рішення Європейського суду з прав людини у справі Тимошенко. Очевидно, що за відсутності наступних звинувачень питання може бути вирішене на користь Юлії Тимошенко. Може бути ця умова поставлена як умова підписання цієї угоди. Сам факт, що Тимошенко може опинитися на свободі є дуже незручним для влади. Пред’явлення цих звинувачень, очевидно, спрямоване саме на те, щоб цього не сталося».

На думку Юрія Якименка, оприлюднення заяви Генпрокурора про завершення розслідування чергової справи проти Юлії Тимошенко могли прискорити через протистояння жінок-депутатів від «Батьківщини» з правоохоронцями у харківській лікарні «Укрзалізниці», де перебуває засуджена екс-прем’єр.

Депутата Верховної Ради 2-го скликання Євгена Щербаня вбили у листопаді 1996 року в аеропорту Донецька.

У серпні 2011 року заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що інформація про причетність Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня міститься в матеріалах кримінальної справи, порушеної у США стосовно Павла Лазаренка.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG