Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Україна-ЄС у понеділок приречений на провал? (Європейська преса)


Прага – Європейські газети звертають увагу на марність намагань президентів Польщі та Словаччини Броніслава Коморовського і Івана Ґашпаровича переконати у четвер українського колегу Віктора Януковича дати чіткий сигнал щодо реформ в Україні. «Останній шанс для України» – так розцінюють деякі аналітики саміт Україна-ЄС 25 лютого. А деякі європейські видання попереджають, що для екс-прем’єра Юлії Тимошенко в ув’язненні є загроза для її життя. Чимало газет також процитували колишнього Президента України Леоніда Кучму, який вкотре спростував причетність до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Швейцарська Neue Zürcher Zeitung повідомила, що Польща та Словаччина підштовхують Київ до реформ, маючи на увазі зустріч у четвер в польському курорті Вісла президентів цих держав зі своїм українським колегою Віктором Януковичем. Броніслав Коморовський та Іван Ґашпарович намагалися пояснити Президентові України, що їхні країни хочуть «допомогти Україні досягнути Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС вже восени цього року». «Тим не менш, в Україні відмовляються від попередніх умов ЄС», – наголошує газета з Цюриха та наголошує, що Президент Янукович не бажає звільняти українських опозиціонерів Юлію Тимошенко і Юрія Луценка з ув’язнення на вимоги ЄС. Видання також цитує прес-службу польського президента про те, що у разі непідписання угоди Україна-ЄС в листопаді її можуть відкласти щонайменше на два роки.

Польська Gazeta Wyborcza наголосила, що «Президент України Віктор Янукович не дав жодних важливих обіцянок у справі ув’язнених Юлії Тимошенко та Юрія Луценка». Газета також інформує, посилаючись на джерело в ЄС, що в Брюсселі «очікуватимуть реальних поступок України до травня, що може стати ключовим фактором для стосунків між ЄС та Україною», і додають, що сподіваються на підписання угоди з Києвом у листопаді на саміті у Вільнюсі. Польський президент Броніслав Коморовський також сказав у четвер під час зустрічі з Президентом Януковичем у Віслі, що «чекає на сигнал від України».

Анна Стоєвська з варшавської Rzeczpospolita попереджає, що 25 лютого «Україна має останній шанс» довести, що бажає стратегічного союзу з ЄС, і про це Президенту Януковичу дадуть зрозуміти вже в понеділок у Брюсселі. Газета також цитує міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, який наголосив у четвер у Брюсселі, що проблематичність ситуації з Україною полягає у «невиконанні нею умов близької співпраці з ЄС». Сікорський також поділився побоюванням щодо «втрати України на догоду Росії», якщо «переговори про асоціацію проваляться». Найгостріше стоїть тут проблема небажання Києва звільняти Юлію Тимошенко, наголосив Сікорський.

Німецьке видання Der Spiegel коментує організацію нового суду над Юлією Тимошенко у справі вбивства донецького політика Євгена Щербаня та схильне погоджуватися з побоюваннями про загрозу життю лідеру опозиції в ув’язненні. Автор статті в німецькому виданні Бенджамін Біддер прогнозує, що ключовим свідком у «хиткій справі» проти Тимошенко може стати єдиний уцілілий вбивця Євгена Щербаня – Вадим Болотських, котрий сидить в українській в’язниці. Газета також наводить побоювання адвокатів Тимошенко з приводу того, що влада Януковича може пообіцяти Болотських дострокове звільнення за свідчення проти Тимошенко.

Низка видань в Європі, включно із згаданою Rzeczpospolita, цитують заяву колишнього Президента України Леоніда Кучми, який наголосив у четвер у Харкові, що заяви заступника Генпрокурора України Рената Кузьміна про нібито наявність достатніх доказів про причетність Кучми до вбивства журналіста Гонгадзе у 2000 році є лише «банальною провокацією». Кучма також порівняв Кузьміна з горезвісним радянським прокурором доби Сталіна Андрієм Вишинським та додав, що йому здається, нібито «один із прихвоснів Сталіна відродився у Кузьміні». Європейська організація «Репортери без кордонів» тим часом констатує, що, «незважаючи на офіційні коментарі, прогресу в справі Гонгадзе немає» і замовників цього вбивства досі не виявили.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG