Доступність посилання

ТОП новини

«Йде дуже швидке укрупнення бізнесу родини Януковича» – Тетяна Строй


Донецьк – Три роки тому, 25 лютого, Віктор Янукович став Президентом України. Як у Донецьку оцінюють правління свого земляка? Голова Донецької обласної адміністрації Андрій Шишацький, як повідомляють «Новости Донбасса», заявив, що в Україні неухильно ростуть соціальні стандарти. Він звернув увагу на безробіття у Європі і навів приклад свого знайомого, який хотів поцілувати землю після повернення, мовляв, як добре Україна ще живе. Чи так думає багато жителів Донбасу, з’ясовувало Радіо Свобода.

Перехожі на вулиці, почувши запитання про підсумки трьох років правління Януковича, часто просто йшли геть. Однак ті, хто все ж відповідав, не були у захваті від президентства земляка.

– Я не відчула змін ніяких. Як працювала, так і працюю. Якщо чесно, я навіть голосувати не ходила, я сильно в політику не занурююся. Розмовляє людина по телебаченню красиво – і все.

– Роботи немає. Все стоїть у Донецьку. Ні для молоді, ні для пенсіонерів. Це найголовніше. Все інше нісенітниця.

– Живемо, як живемо. Як було, так і є. А що змінилося при Ющенку? Основна задача, коли балотуєшся у Президенти, – багато наобіцяти, а потім пояснити, чому так не трапилося.

І в Партії регіонів перед парламентськими виборами визнали, що з приходом до влади Віктор Янукович втратив «кілька відсотків» підтримки населення у регіоні. Проте там вважають це закономірністю, адже, мовляв, владній команді завжди важче, ніж опозиційній.
Донеччани про три роки президентства Януковича і його обіцянки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Інтереси родини

Тетяна Строй, представниця донецького прес-клубу, вважає, що Віктор Янукович втратив частину своїх прибічників через прагнення збагатити власну родину.
Те, що відбувається з переділом економічним, що пов’язано безпосередньо з синами, особливо зі старшим, все це неправильно
Тетяна Строй

«Процес демократизації все повільніший. Якщо судити по інформації ЗМІ, те, що відбувається з переділом економічним, бізнес-середовища, те, що пов’язано безпосередньо з синами, особливо зі старшим, все це неправильно. Йде якесь дуже швидке укрупнення бізнесу родини Януковича та наближених. І згадується відразу історія з корпорацією МАКО, з будівництвом готелю, з протестами мешканців Донецька з приводу не узгоджених цих будівель. Ті, хто вірив, очікував наведення ладу, хто називав його та його колег «господарями» в хорошому сенсі, вірив у якийсь менеджмент, на жаль, я думаю, що все більше людей переконуються в тому, що цього не відбувається», – зазначає Тетяна Строй.

Цілі правильні, але методи традиційні – економіст

Донецький економіст Олександр Кендюхов у коментарі Радіо Свобода заявив, що Президент поставив свого часу правильні цілі, серед яких і потрапляння України у двадцятку провідних країн світу, але не зміг обрати правильні методи, щоб їх реалізувати.

«Результат через три роки теж традиційні. І це в тих умовах, коли на сьогодні Україна могла б дійсно перетворитися на країну, що притягує інвестиції зі всього світу, якби створила достатні умови. А їх створити достатньо легко, рецепти є. Сьогодні, коли світовий капітал метушиться у пошуку найбільш привабливих місць, ми б могли реалізувати цю історичну можливість, але з якихось причин, знову ж таки, пов’язаних з інертністю економічного мислення, ми цього не зробили. Тож є протиріччя між поставленими цілями та обраними механізмами їхнього досягнення», – вважає економіст.

У цілому, як вважають експерти, базовий для Президента регіон продовжує підтримувати Януковича, однак очікує від нього, перш за все, покращення фінансового становища населення.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG