Доступність посилання

ТОП новини

CША збільшать допомогу повстанцям у Сирії


Джон Керрі
Джон Керрі
Нью-Йорк – Сполучені Штати Америки вирішили збільшити допомогу повстанцям у Сирії, де вже два роки триває громадянська війна. Повстанці прагнуть повалити режим президента Башара Асада. Під час свого першого візиту до країн Близького Сходу державний секретар США Джон Керрі дав зрозуміти, що Вашингтон змінює свою політику стосовно сирійського конфлікту.

Досі США свою допомогу повстанцям обмежували постачанням продовольства, медикаментів та інших невоєнних вантажів. Однак у перебігу близькосхідного візиту державний секретар Джон Керрі заявив, що його країна збільшить допомогу сирійській опозиції та її збройному крилу.
Це означає, що Вашингтон схиляється до більш активного сприяння зусиллям повстанців. На думку Келлі МакІверс, коментатора телемережі PBS, тут йдеться про поступове посилення тиску на режим Асада.

«Щоб зрозуміти політику Сполучених Штатів щодо Сирії, треба знати два ключові слова: тиск і розрахунок, – каже Келлі МакІверс. – Посилювати тиск на президента Башара Асада, щоб примусити його змінити свій розрахунок і переконати його залишити посаду».

США: допомагати, але не зброєю

Водночас Вашингтон проти допомоги зброєю, бо, як міркують оглядачі, ніхто не бажає повторення помилок Афганістану вісімдесятих років минулого століття. Тоді політика озброєння антирадянських повстанців хоча й прискорила поразку Москви, але у перспективі призвела до посилення ісламістського руху Талібан.

Крім того, Джон Керрі нагадав, що інші країни вже постачають опозиції озброєння. Вона надходить від арабських країн і, як вважають експерти, з Туреччини. А війська режиму отримують зброю з Ірану та Росії – союзників Асада.

То ж яких кроків з американського боку можна очікувати? Державний секретар закликав сирійського лідера до відставки.

«Насамперед відповідь наша – не сприяти збільшенню кількості вбитих,– наголошує Джон Керрі. – Натомість, треба сказати президентові Асаду: існує інше рішення проблеми. Якщо Асад не бажає цього зробити, значить, він напрошується, очевидно, на дальше посилення тиску з боку інших країн, на інші зусилля».

Стів Гайдеманн, старший близькосхідний радник Американського інституту миру, вважає, що опозиція може посилити тиск на Асада шляхом створення перехідного уряду, щоб західні держави визнали його легітимність. На його думку, Вашингтон може допомогти об’єднанню опозиції, пропонувати вишкіл, ділитися розвідувальною інформацією. Все це посилить тиск на режим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG